söndag 12 november 2017

Fars dags-tårta

En tårta till Fars dag. Eller en kombination blev det för min del eftersom min pappa fyller år samtidigt.
Det blev en fylld morotskaka med en marsipantopping.


Fars dags-tårta

Tårtbotten

4 ägg
2,25 dl rapsolja
6 dl finrivna morötter
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk salt

Vispa ägg, olja och morötter med elvisp i 5 minuter.
(Täck gärna över bunken med något för det stänker mycket.)
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn smet.
Häll upp i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 60-70 minuter. Känn med sticka så att den är torr.


Medan kakan svalnar så gör man glasyren.


Glasyr

100 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker

Vispa smöret med elvisp i några minuter.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop till en jämn smet.


Jag brukar dela kakan på mitten och lägga hälften av glasyren där.
Resterande glasyr brer man ut ovanpå kakan.


Dekoration

marsipan i höstens färger






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar