Börja med att göra passionsfruktscurden så att den hinner svalna. Går utmärkt att göra dagen innan. Recept på curden hittar du HÄR. Det behövs en halv sats till dessa mazariner.
Före gräddning. |
Börja med att göra passionsfruktscurden så att den hinner svalna. Går utmärkt att göra dagen innan. Recept på curden hittar du HÄR. Det behövs en halv sats till dessa mazariner.
Före gräddning. |
Dela kolorna på mitten så att det blir 16 spindelkroppar.
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna lite. Häll i en plastpåse eller spritspåse. Spritsa spindelben och sätt fast kroppen (kolan) på kakorna. Avsluta med att sätta fast ögonen. Chokladen fungerar även att fästa kolor och ögon med.
Ett otroligt lätt bröd att baka. Så gott med en bit julskinka på.
1 liter långfil
4 dl mörk sirap
2 msk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
1 kg rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Den är ganska lös.
Häll smeten i en smörad form, ca 25 x 30 cm. Det gör inget om formen är något större.
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader (jag använde varmluft) i ca 1½ timme.
Funkar utmärkt att frysa. Jag frös in det i 4 bitar så är det bara att ta upp en i taget. Då håller det sig saftigt och gott.
20 st
20 smörgåsrån
250 g nougat
300 g mjölkchoklad
Smält nougaten över vattenbad.
Lägg ut 5 smörgåsrån bredvid varandra.
Bred ut ett lager nougat över rånen.
Lägg över rån och upprepa.
Det ska sammanlagt användas 4 rån på höjden och 3 lager med nougat. Det ska börjas och avslutas med rån.
Ställ kallt ca en halvtimme.
Smält chokladen över vattenbad.
Skär varje rån i 4 bitar och pensla choklad runt om varje bit.
Jag strödde över lite guldglitter som dekoration, men det är ju inget måste.
30 st
185 g mörk choklad
0,75 dl passionsfruktscurd
Recept på passionsfruktscurden hittar du HÄR
Börja med att göra curden. Den måste hinna bli kall innan den används till pralinerna. Det går bra att göra den dagen innan och förvara i kylskåp. Till pralinerna behövs ca 1/4 av mängden som blir i receptet. Jag gjorde en halv sats och det som då inte användes till pralinerna slank snabbt direkt ner i magen för den är så fantastiskt god.
Smält 100 g av chokladen över vattenbad.
Gjut skal i pralinformar. Häll den smälta chokladen i formarna och använd baksidan av en tesked för att föra upp chokladen på sidorna.
Låt stelna.
Lägg i curden.
Smält resten av chokladen över vattenbad och häll sedan över curden i pralinerna så att det blir en tät botten.
Låt stelna.
Tryck ut ur formarna och ät och njut.
3 dl färdig curd
1 dl passionsfruktskärnor, ca 6 stycken frukter
juice och zest från 1 citron
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
50 g rumsvarmt smör
Lägg i alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Vispa ihop.
Låt koka upp och sjud sedan i 2 minuter. Vispa/rör försiktigt hela tiden.
Dra av från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält.
Låt svalna.
Häll upp i en burk.
Receptet kommer från Fredrik Nylén.
Den här hemgjorda alkoholfria glöggen är en ny favorit hos mig.
1 liter valfri äppeljuice
½ dl strösocker
2 kanelstänger
grovriven zest från 1 apelsin
15 hela kryddnejlikor
1 tsk hela kardemummakärnor
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt sedan sjuda i 10 minuter.
Dra av från värmen och låt stå och dra i 1-2 timmar.
Sila bort kryddorna och häll upp på en flaska.
Värm upp vid servering.
ca 40 st
100 g smör
1½ dl strösocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
Häll alla ingredienser i en kastrull.
Koka under omrörning till 122 grader. Det tar ca 5-10 minuter.
Häll upp i knäckformar eller häll ut i en bakplåtspappersklädd form och skär i bitar när den har svalnat.
Tryck ut degen i formarna. |
Klicka ut mandelmasseblandningen över blåbären. |
7 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg
4 dl filmjölk
1 dl blandade frön
Mixa havregrynen till mjöl.
Vispa äggen fluffiga med elvisp.
Blanda alla ingredienser till en kladdig smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd limpform, 1½ liter.
Strö eventuellt över lite havregryn.
Grädda längst ner i ugnen i 180 grader i ca 55 minuter.
Mitt favoritgodis i ny tappning. Detta är såååå gott och dessutom väldigt enkelt att göra.
400 g marsipan
250 g nougat
150 g choklad
Jag tog 200 g vit marsipan och 200 g röd marsipan.
Kavla ut marsipanen. 400 g kavlas till ca 30 x 30 cm. Gör man som jag och tar hälften av varje färg så blir det ca 30 x 15 cm av varje färg.
Värm ev nougaten lite grann så att den blir bredbar, smält den inte.
Bred nougaten över marsipanen.
Rulla ihop som en rulltårta. Om man har kavlat 2 bitar 30 x 15 cm så rullar man från kortsidan.
Ställ rullarna i kylen.
Grovhacka chokladen och smält över vattenbad.
Häll chokladen över rullarna.
Dekorera ev med något strössel.
Ställ i kylen för att stelna.
Skär i skivor.
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
1 nypa flingsalt
3 msk ljus sirap
2 msk kaffe
3 msk kakao
pärlsocker till topping
Supergoda, superenkla och supersnabba!
50-60 st
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk pepparkakskryddor
½ tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
100 g rumsvarmt smör
150 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
Dottern bakade dessa till Halloween.
Kladdkaka
Före ugnen. |