Tårtbotten
3 dl vispgrädde
185 g Marabou mörk choklad
Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Fyllning 2
Tårtbotten
Tårtbotten
30 g mörk choklad
3 dl grädde till spritsat korgmönster runt om
Kavla marsipanen.
Lägg marsipanen ovanpå tårtan men inte på kanterna. Skär bort det överflödiga.
Smält chokladen och häll den i en plastpåse. Klipp ett litet hål i ett hörn och dra några streck med chokladen på marsipanen.
Vispa grädden och spritsa ett korgmönster runt om på sidorna. Använd en korgtyll. HÄR finns film på hur man gör.
Kanten runt om är spritsad med Wiltons tyll 1M.
Rosor och blad är av marsipan.
De här otroligt goda kakorna smakar som glassen sandwich.
20 stFöre gräddning. |
Efter gräddning. |
Under tiden kakorna är i ugnen kan man göra fyllningen. Ställ den färdiga fyllningen i kylen tills kakorna har svalnat.
Fyllning
Montering
Lägg hälften av kakorna upp och ner.
Spritsa eller klicka ut fyllningen på dessa 20 kakor.
Lägg en kaka ovanpå så att det blir dubbla kakor med fyllning emellan.
20 st
Fyllning
100 g mandelmassa (riv på ett rivjärn, grova sidan)
3 krm malen kardemumma
2 krm vaniljsocker
2 msk florsocker
2 msk mjölk
Blanda ihop allt till en slät kräm.
Dekoration
2 dl vispgrädde
Vispa grädden och dekorera precis före servering.
20 st
1 dl vaniljkräm
200 g kokosflingor (1 påse)
1 dl strösocker
1 ägg
Blanda vaniljkrämen = blanda 1 dl mjölk och 2½ msk marsanpulver.
Låt stå och svälla i några minuter.
Lägg i övriga ingredienser och blanda ihop till en smet.
Forma nästen (bollar med en grop i) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna.
Chokladkräm
70 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
2 tsk smör
Smält ihop alla ingredienser och låt stå en stå så att krämen sätter sig.
Fördela krämen i nästena.
Dekorera med en mintkula.
12-14 st
Spritsa toppar (kroppen) på muffinsen.
Dekoration
100 g mörk choklad
lite strössel
marsipan (röd och orange)
sockerögon
Smält chokladen och bred ut 12-14 "fjäderstjärtar" på ett bakplåtspapper. Strö över lite strössel.
Låt stelna.
Stick ner fjädern i muffinsen.
Tuppkam, näbb och fötter är av marsipan.
Ögonen är färdiga sockerögon.
Glad påsk!
ca 30 st
Gul deg
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
1 msk kallt vatten
lite gul pastafärg
Grön deg
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
1 msk kallt vatten
lite grön pastafärg
Lägg alla ingredienser till den gula degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Det funkar också att nypa ihop för hand. Överarbeta inte.
Gör sedan samma sak med den gröna degen.
Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.
Kavla ut drygt halva av den gula degen så att den är ca 1 cm tjock, ca 20 cm lång och ca 8 cm bred.
Skär sedan 8 st ca 1 cm breda remsor av den (ca 20 cm långa).
Gör likadant med den gröna degen.
Bygg din kaka genom att ta 2 gula remsor och 2 gröna remsor. Lägg varannan gul och varannan grön remsa bredvid varandra. Fortsätt att bygga på höjden så att det blir 4 rader brett och 4 rader högt som ett schackmönster (sett från sidan). Se till att de ligger riktigt tätt.
Rulla resten av den gula degen till en korv som är hälften så lång som schackremsan (ca 10 cm). Dela den på längden så att det blir 2 delar. Lägg dem efter varandra så att den blir lika lång (ca 20 cm) som schackremsan. Sett från sidan ska det se ut som en halv cirkel. Den måste vara lika tjock som stubben du byggt av remsorna, dvs ca 4 cm. Lägg den på en sida av schackremsan.
Gör likadant med resten av den gröna degen. Lägg den på sidan bredvid den ljusa degen. Sett från sidan ska det nu se ut som ett hjärta.
Plasta in hela längden och lägg i frysen i ca 30 minuter.
Ta ut degen och skär i ca 6-7 mm tjocka kakor.
Bilder steg för steg finns HÄR
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 14 minuter.
24 bitar
Kakan
3 ägg
2½ dl strösocker
1 kuvert saffran (½ gram)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
1 dl mjölk
Glasyren
50 g smör
1 msk vaniljsocker
4½ dl florsocker
2-3 msk nypressad citronsaft
Garnering
strössel
Kakan
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt, ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ner övriga ingredienser och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 30 cm.
Grädda i 180 grader i 20-23 minuter.
Glasyren
Smält smöret.
Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och florsocker.
Tillsätt lite citronsaft i taget tills det blir en lagom bredbar glasyr.
När kakan har svalnat så häller man på glasyren och garnerar med strössel.
Ställ kakan i kylskåp i ca 30 minuter. Det blir då lättare att skära snygga rutor.