söndag 12 januari 2025

Friterade räkor med smashad potatis och guacamole

 


400 g vannameiräkor


Frityrsmet

2 dl vetemjöl

4 msk majsstärkelse

drygt 1 tsk bakpulver

2 dl kolsyrat vatten

½ tsk salt


Blanda ihop mjöl, stärkelse och bakpulver.

Tillsätt vattnet och vispa ihop till en jämn smet.

Ställ i kylskåp i ca 30 minuter för att svälla.

Tillsätt saltet.


1 liter rapsolja/matolja

Häll oljan i en kastrull och värm den till 180 grader.


Lägg räkorna på hushållspapper för att torka så att de inte är vattniga.

Doppa räkorna i frityrsmeten, några i taget, och lägg ner dem i den heta oljan. 

Fritera tills de har fått lite färg.

Lägg dem på ett papper eller ett galler för att droppa av. 


Smashad potatis

600-800 g potatis


75 g smör

2 vitlöksklyftor

ca 1/3 chili

lite persilja

några kvistar rosmarin

flingsalt


Smält smöret.

Pressa ner vitlöken i smöret.

Finhacka chilin.

Lägg i chili, persilja och rosmarin i smöret.

Låt stå och dra medan potatisen kokar.


Tvätta och koka potatisen med skal till den är klar.

Häll av vattnet och lägg potatisen på en bakplåtapappersklädd plåt.

Ta en stekspade eller liknande och tryck ovanpå potatisen så att den mosas.


Plocka upp rosmarinkvistarna.

Häll smörblandningen över potatisen.

Riv lite parmesanost över potatisen.

Sätt in potatisarna i ugnen i 240 grader i ca 15 minuter.



Guacamole

250 g frusen avocado i tärningar

1 tomat

1 röd chilifrukt

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citronsaft

2 krm salt

½ krm svartpeppar


Tina och mosa avocadon med en gaffel.

Finhacka tomaten och chilin.

Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop allt.