Idag bakar vi lussekatter här hemma och det doftar ljuvligt.
Med detta recept får man en samarbetsvillig deg och saftigt underbart goda lussekatter.
60 st
1 gram saffran (2 påsar)
200 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl kesella
2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 15 dl vetemjöl (gärna Manitoba)
russin + 2 uppvispade ägg till pensling
Värm mjölken till 37 grader.
Häll över mjölken i assistenten.
Smula sönder jästen och lös upp den i mjölken.
Tillsätt saffran, smör i bitar, kesella, socker, salt samt ägg.
Häll i mjölet, lite i taget.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.
Låt degen jäsa i 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom.
Dela upp degen i 6 bitar. Av varje bit ska du göra 10 lussekatter.
Garnera med russin.
Jäs lussekatterna på plåten i 45 minuter. Täck över med bakduk.
Pensla med uppvispat ägg innan de gräddas i ugnen.
Grädda på 230 grader i 6-7 minuter.
Går mycket bra att frysa.
För att få dem som nybakta efter frysen gör så här:
Lägg dem frusna i en kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och 10 minuter.
Taadaa!! Som nybakta :)
Går mycket bra att frysa.
För att få dem som nybakta efter frysen gör så här:
Lägg dem frusna i en kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och 10 minuter.
Taadaa!! Som nybakta :)
På plåten, före jäsning. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar