lördag 21 april 2018

Chipstårta


Tårtbotten

5 ägg
2½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (23 x 23 cm) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Skär bort en remsa på några centimeter för att få en rektangulär form.
Det som blir över kan man ju t ex göra dammsugare av.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

marsankräm*
(* 2 dl mjölk + 5 msk marsanpulver som vispas ihop. Låt stå och svälla i några minuter.)
1 dl vispad grädde


Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort överflödig jordgubbssaft)
1 dl vispad grädde

Spackla tårtan med 2 dl vispad grädde.

Det funkar bra att spackla med grädde om tårtan ska ätas samma dag annars börjar marsipanen svettas. Om man vill göra tårtan dagen innan är det bättre att spackla med smörkräm.


Dekoration

Täckt med 500 g marsipan som är färgad i olika färger.

Skär bort en remsa på några centimeter för att få en rektangulär form.

Tårtan från sidan innan spackling.
Här ser man de olika lagren och fyllningarna.
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar