4 st
Chokladskålar
ca 300 g mörk choklad
8 ballonger
Blås upp 8 ballonger i apelsinstorlek.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa försiktigt ballongerna i chokladen.
Ställ 4 av dem på ett bakplåtspapper. Då blidas det en liten fot som gör att de står stadigt.
Vänd 4 av dem upp och ner och ställ i glas.
Låt stelna ordentligt innan du sticker hål på ballongerna.
Frusen cheesecake
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl vispgrädde
70 g philadelphiaost
Lägg socker och ägg i en bunke och vispa med elvisp ett par minuter.
Tillsätt grädde och ost. Fortsätt att vispa med elvispen i 4-5 minuter.
Häll upp i önskad form.
Ställ i frysen så att det stelnar. Går utmärkt att göra dagen före.
Jag använde den här formen till cheesecaken. Vid montering satte jag ihop 2 kupoler så att det blev en boll. |
Kolasås
OBS! Att såsen görs precis innan servering då den ska serveras varm.
0,75 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,4 dl ljus sirap
1 krm flingsalt
1 krm flingsalt
Häll allt i en kastrull och koka till 110-115 grader, beroende på hur tjock/tunnflytande man vill ha såsen.
Dekoration och tillbehör
guldglitter
250 g färska jordgubbar
125 g färska hallon
125 g färska björnbär
4 physalis
4 kex Ballerina kladdkaka
Det går ju utmärkt att ta vilka bär man vill.
Montering
Ta en chokladskål med fot (från bakplåtspappret).
Stick hål på ballongen och ta bort den. Kan vara lite svårt om chokladen är för kall. Om det är svårt så låt den stå i rumstemperatur en stund så går det lättare.
Lägg i den frusna chokladcheesecaken.
Lägg bär runt cheesecaken.
Dela ett ballerinakex och lägg dit.
Ta en chokladskål från ett av glasen (ingen fot utan helt slät).
Stick hål på ballongen och ta bort den.
Lägg chokladskålen över den andra så att det blir som en boll.
Pudra över guldglitter.
Dekorera tallriken med bär.
Vid servering häller man kolasåsen över bollen så att toppen smälter.
Sedan är det bara att hugga in och njuta för fullt.
En mycket god och väldigt mastig efterrätt.
Dekoration och tillbehör
guldglitter
250 g färska jordgubbar
125 g färska hallon
125 g färska björnbär
4 physalis
4 kex Ballerina kladdkaka
Det går ju utmärkt att ta vilka bär man vill.
Montering
Ta en chokladskål med fot (från bakplåtspappret).
Stick hål på ballongen och ta bort den. Kan vara lite svårt om chokladen är för kall. Om det är svårt så låt den stå i rumstemperatur en stund så går det lättare.
Lägg i den frusna chokladcheesecaken.
Lägg bär runt cheesecaken.
Dela ett ballerinakex och lägg dit.
Ta en chokladskål från ett av glasen (ingen fot utan helt slät).
Stick hål på ballongen och ta bort den.
Lägg chokladskålen över den andra så att det blir som en boll.
Pudra över guldglitter.
Dekorera tallriken med bär.
Vid servering häller man kolasåsen över bollen så att toppen smälter.
Sedan är det bara att hugga in och njuta för fullt.
En mycket god och väldigt mastig efterrätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar