Tårtbottnar
6 äggvitor
3 dl strösocker
Jag ritar formen på baksidan av pappret. Då blir det lätt att breda ut smeten. |
Wiltons tyll 1M som används till rosorna. |
Tårtbottnar
6 äggvitor
3 dl strösocker
Jag ritar formen på baksidan av pappret. Då blir det lätt att breda ut smeten. |
Wiltons tyll 1M som används till rosorna. |
300 g sockerkaka
60 g rumstempererat smör
16 st
Bullar
25 g jäst
2 dl mjölk
260 g + 160 g vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk malen kardemumma
80 g smör
80 g strösocker
Smula jästen i assistentbunken.
Värm mjölken till 36-37 grader.
Häll mjölken över jästen.
Blanda ner 260 g vetemjöl.
Kör ihop till en deg.
Låt vila i 15 minuter.
Blanda ner resten av ingredienserna. Mjölmängden kan variera något beroende på hur stort ägget är.
Kör degen på låg hastighet i någon minut. Öka därefter hastigheten och kör degen i 7-8 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 14-20 delar, beroende på hur stora bullar man vill ha. Jag gjorde 16 st och de blev ganska stora.
Forma runda bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 9 bullar på varje plåt är lagom.
Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda i ca 8 minuter.
Låt svalna.
Fyllning
500 g mandelmassa
1 msk malen kardemumma
2½ msk vaniljsocker
1½ dl florsocker
1½ dl mjölk
7-8 dl vispgrädde
florsocker att pudra över
Blanda ihop alla ingredienser utom mjölk och grädde.
Ta lite mjölk i taget tills du får önskad konsistens.
Skär av ett lock på bullen.
Gröp ev ur lite ur bullen.
Lägg i fyllningen.
Spritsa uppvispad grädde över fyllningen.
Lägg på locket.
Pudra över florsocker.
Före jäsning. |
Efter jäsning. |
Efter gräddning. |
Grundreceptet kommer från Roy Fares. Jag har ändrat lite i receptet på fyllningen.
300 g sockerkaka
60 g rumstempererat smör
14 st
Bild 1 |
Bild 2 |
Tårtbotten
Vit chokladfluff |
Passionsfruktscurd |
Tårtan är redo att spacklas med grädde. |
Spackling
2 dl vispgrädde
Tårtbotten
6 st
3½-4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1½ dl mjölk
Efter grillning:
smör
pärlsocker
Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare.
Jag brukar dela degen i 6 delar och rulla korvar hemma och lägga i en skål med lock och ta med ut.
Snurra varje korv runt en täljd pinne.
Grilla över elden eller glöden.
När de är klara häller man på lite smör som får smälta. Strö över pärlsocker.
Bullarna smakar extra bra ute i skogen.
Receptet kommer från Fredrik Nylén.
Munkar
5 g jäst
½ msk vatten
40 g smör
2 dl mjölk
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
ca 6 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering
Lägg jästen i en assistent eller bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37 grader.
Häll smörblandningen över jästen och rör tills jästen är löst.
Tillsätt socker, salt och ägg. Fortsätt med mjölet, lite i taget.
Knåda degen i 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Knåda igenom degen och kavla sedan degen ca 1 cm tjock.
Stansa ut rundlar med hål i mitten. Jag använde en rund form som är 8 cm i diameter och till hålet i mitten hade jag en form som är 4 cm i diameter. Jag gjorde en del utan hål för att senare kunna fylla dem med vaniljkräm.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
Fritera munkarna tills de är gyllenbruna, någon minut på varje sida. Fritera 2-3 munkar i taget. Ta upp dem med en hålslev.
Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Låt munkarna svalna.
Glasyr
75 g smör
5 dl florsocker
vatten
smaksättning*, se nedan
Smält smöret.
Tillsätt florsockret och rör runt.
Droppa försiktigt i lite vatten i taget till önskad konsistens.
Tillför smaksättning.
Jag gjorde med dessa olika smaker:
- doppa i enbart strösocker
- blanda glasyren med 1 passionsfrukt
- blanda glasyren med lite hallonarom och strö torkade hallon över
- blanda glasyren med lite hallonarom och strö torkade hallon och saltlakritsflakes över
- blanda glasyren med lite kakao och dekorera med lite chokladknappar
- vaniljfyllning* med passionsfruktsglasyr över
- vaniljfyllning* med glasyr och salt kolasås över
- vaniljfyllning* med glasyr och frystorkade hallon över
* vaniljfyllning till 6 munkar: 1 dl mjölk vispas ihop med ca 2 msk marsanpulver
Jag använde denna tyll när jag spritsade in vaniljkrämen inuti munkarna. |