söndag 10 juli 2022

Grötfrallor

 


ca 20 st


1 dl havregryn

5 dl vatten

50 g smör

½ dl ljus sirap

50 g jäst

9-10 dl rågsikt

2 tsk salt


Blanda havregrynen och hälften av vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut.

Smält smöret i havregröten och blanda i resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.

Smula jästen i en assistentbunke (eller vanlig bunke). Ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.

Blanda i salt och rågsikt, lite i taget, tills degen släpper kanterna.

Kör degen i assistent i 10-15 minuter.

Dela degen i 20 bitar och forma till bollar. 

Lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar (10 st på varje). Platta till lite grann.

Pudra över lite mjöl.

Låt jäsa under bakhandduk i ca 1 timme.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.



Här har jag gjort dubbel sats.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar