ca 20 st
1 dl havregryn
5 dl vatten
50 g smör
½ dl ljus sirap
50 g jäst
9-10 dl rågsikt
2 tsk salt
Blanda havregrynen och hälften av vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut.
Smält smöret i havregröten och blanda i resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
Smula jästen i en assistentbunke (eller vanlig bunke). Ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
Blanda i salt och rågsikt, lite i taget, tills degen släpper kanterna.
Kör degen i assistent i 10-15 minuter.
Dela degen i 20 bitar och forma till bollar.
Lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar (10 st på varje). Platta till lite grann.
Pudra över lite mjöl.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 1 timme.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.
Här har jag gjort dubbel sats. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar