36 st
Bullar
50 g jäst
4 dl mjölk
520 g + 320 g vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
2 msk malen kardemumma
160 g smör
160 g strösocker
Smula jästen i assistentbunken.
Värm mjölken till 36-37 grader.
Häll mjölken över jästen.
Blanda ner 520 g vetemjöl.
Kör ihop till en deg.
Låt vila i 15 minuter.
Blanda ner resten av ingredienserna. Mjölmängden kan variera något beroende på hur stort ägget är.
Kör degen på låg hastighet i någon minut. Öka därefter hastigheten och kör degen i 7-8 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 3 delar. Av varje tredjedel gör man sedan 12 delar.
Forma runda bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 12 bullar på varje plåt är lagom.
Låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
Vaniljkräm
3 dl mjölk
7½ msk marsanpulver
Vispa ihop mjölk och marsanpulver och låt stå och svälla några minuter.
Gör hål i mitten av varje bulle. Jag använder änden på två teskedar och tänjer ut ett hål.
Spritsa i vaniljkräm i hålen.
Grädda bullarna i 225 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna.
lite smält smör
strösocker som blandas med nymortlad kardemumma
(Tips! Ha hela kardemummakärnor i en pepparkvarn. Då är det bara att använda den så slipper man mortla.)
Smält lite smör och pensla bullarna med. Doppa därefter i kardemummasockret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar