Tårtbotten
Fyllning 1
Vaniljkräm:
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde
Fyllning 2
500 - 600 g mosade jordgubbar, 1 liter
1 dl vispad grädde
Täcke
Kebab
1 kg nötfärs
1 liten finhackad rödlök
1 liten bunt finhackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1½ tsk kaftakrydda eller 7 kryddor
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Garnering
1-2 rödlökar (dela i åttondelsklyftor)
3-4 sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika delad i klyftor
4-5 msk olivolja
Blanda samman alla ingredienser till kebaben.
Platta ut i en ugnsfast form. Kebaben ska vara ca 1-1½ cm tjock.
Skär rutor i färsen.
Skär rödlöken och sivri/paprika i klyftor. Lägg dem på färsen.
Ringla över olivolja.
Sätt in kebaben i mitten av ugnen på 250 grader, gärna grillfunktionen, i ca 15 minuter.
Servera t ex med pommes och kebabsås.
Vintips till denna mat, nr 5354. |
50 g smör
150 g mörka chokladknappar eller hackad choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl kakao
15-20 digestivekex
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom kexen.
Rör på svag värme tills sockret har smält.
Mixa kexen.
Tillsätt kexsmulet i smeten och rör om.
Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
Häll i smeten i formen och ställ i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Den är som allra godast dagen efter.
Servera med grädde och ev några bär.
Självklart kan man göra sin pizza efter vad man själv tycker om. Det här hade jag på min pizza.
1 rulle färdig pizzadeg
2 dl creme fraiche
½ zucchini i tärningar
6-8 gröna sparris i bitar
6-8 skivor lufttorkad skinka i bitar
1 rulle getost i skivor
flingsalt
svartpeppar
ruccola
oliver
ev parmesanost
Rulla ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Bred ut creme fraichen på degen.
Lägg på zucchini, sparris, skinka och getost.
Krydda med salt och peppar.
Grädda i ugnen i 220 grader i ca 15 minuter.
Lägg på ruccola, oliver och ev parmesan.
20 st
2 dl mixad mango (250 g fryst mango i tärningar)
zest från 1 citron
4 msk nypressad citronjuice (från 1 citron)
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk maizenastärkelse
50 g smör
Lägg mangotärningarna i en mixer och mixa tills du har en slät massa.
Lägg i alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Vispa ihop.
Låt koka upp och sjud sedan i 2 minuter. Vispa/rör försiktigt hela tiden.
Dra av från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält.
Låt svalna.
Häll upp i en burk.