Pepparkaksdeg
300 g smör
300 g smör
1½ dl ljus sirap
4 dl socker
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor (18 g)
3 ägg
2 tsk bikarbonat
13 dl vetemjöl
Koka upp smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Låt kallna.
Tillsätt äggen.
Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör ner i smeten.
Tillsätt resterande mjöl.
Arbeta degen slät. Den ska släppa från bunkens kant.
Den är nu ganska lös men sätter sig i kylen.
Låt vila i kylen minst 3 timmar.
Smidigt att göra den kvällen innan man vill baka och låta den stå över natten.
Har man inte tänkt att äta upp sitt bygge går det bra att fästa ihop allt med limpistol.
Tänker man äta upp det är ju smält socker att föredra som "lim".
Vi använde färdigköpt kristyr på tub.
Dekorera med godis efter tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar