Otroligt goda och saftiga bullar! Kan verkligen rekommenderas. Mina nya favoritbullar :)
ca 40 st
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
2 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
Deg
50 g rumsvarm jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
250 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
ca 16½ dl vetemjöl
1 tsk salt
Pensling
2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
Sockerlag
1,5 dl vatten
0,75 dl strösocker
Kardemummasocker
½ dl strösocker
1 msk stötta kardemummakärnor
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Smula jästen i en assistent (eller bunke).
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är upplöst.
Fortsätt sedan med kardemumma, kanel, smör i bitar, strösocker och hälften av mjölet.
Tillsätt saltet och fortsätt sedan med mjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kant.
Knåda degen i assistenten i 10-15 minuter.
Kavla ut degen till en stor rektangel ca 40 x 60 cm.
Bred ut fyllningen över hela rektangeln.
Vik degen på mitten. Kavla lite lätt för att få bort luftbubblor.
Skär tunna remsor, ca ½ cm.
Ta 2 remsor och snurra ihop som ett garnnystan till en bulle. Se till att änden kommer underst.
Lägg de färdiga bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till dem lite. 12 bullar på varje plåt är lagom.
Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar, beroende på hur varmt det är i rummet. (Bullarna ska bara jäsa en gång.)
Vispa ihop ägg, salt och vatten till pensling.
Pensla bullarna och grädda dem sedan mitt i ugnen i 200 grader i ca 14 minuter.
Under tiden bullarna gräddas gör man sockerlagen.
Blanda ihop vatten och socker och rör tills sockret har lösts upp.
Gör även i ordning kardemummasockret.
Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen.
Strö över kardemummasockret. Snåla inte!
Receptet kommer från Camilla Hamid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar