söndag 8 januari 2023

Chokladdessert

Till den här desserten är det bra om allt förbereds dagen innan. Den är väldigt mastig så nästa gång ska jag ta lite mindre av allt till varje person än vad som visas på bilderna.


ca 10-12 portioner


Kaka 

200 g smör

200 g mörk choklad (finhackad)

3 ägg

2½ dl strösocker

3 dl vetemjöl


Smält smöret i en kastrull.

Lägg ner chokladen så att den smälter. 

Rör om och låt svalna lite.

Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp.

Sikta ner mjölet i äggvispet.

Tillsätt smör/chokladblandningen och rör ihop allt till en smet.

Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en form ca 20 x 20 cm. Smörj kanterna med smör.

Häll smeten i formen.

Grädda på näst nedersta falsen i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Låt kallna.


Glasyr

1 dl vispgrädde

20 st after eight-plattor

50 g mörk choklad

25 g smör


Blanda alla ingredienser i en kastrull. 

Värm under omrörning tills det blir en slät smet.

Låt svalna en stund så att den tjocknar till lite.

Häll/bred glasyren över kakan.

Låt stå kallt, gärna över natten.

Skär i rutor.


Dekoration:

hallon


Hallonfluff

2 dl vispgrädde

1 gelatinblad

150 g hallon


Mixa hallonen och sila sedan bort kärnorna. Behåll endast hallonsåsen.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.

Lägg hallonsåsen och grädden i en kastrull.

När det börjar bli varmt kramar man ut vattnet ur gelatinbladet och lägger det i grädden. Rör tills det har smält.

Häll upp i en bunke och låt stå svalt minst 4 timmar (över natten funkar).

Vispa upp hallonfluffet med elvisp.


Chokladfluff

2 dl vispgrädde

100 g choklad


Lägg grädde och choklad i en kastrull.

Rör tills chokladen har smält.

Häll upp i en bunke och låt stå svalt minst 4 timmar (över natten funkar).

Vispa upp chokladfluffet med elvisp.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar