Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Fyllning 1: Mörk chokladfluff (vänster halva)
1½ dl vispgrädde
75 g Marabou mörk choklad
Grovhacka chokladen.
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i chokladen.
Värm tills chokladen har smält. FÅR INTE KOKA.
Ställ i kyl 5-6 timmar eller över natten.
Vispa upp med elvisp.
Bred chokladen över vänstra halvan av tårtbotten.
Fyllning 1: Rabarberkompott (höger halva)
200 g rabarber
1 msk vatten
1 msk strösocker
lite kardemumma
Koka ihop detta tills rabarbern är mjuk.
Jag gillar att rabarbern är lite syrlig. Om man inte gör det så får man ta lite mer socker.
Blanda ihop 4 tsk vatten med 2 tsk potatismjöl och red av rabarbernkompotten.
Låt svalna.
½ dl vispad grädde
Bred rabarberkompotten över den högra halvan av tårtbotten.
Bred grädden över rabarbern.
Fyllning 2
500-600 g mosade jordgubbar
1 dl vispad grädde
Mosa jordgubbarna med en gaffel.
Lägg dem i ett durkslag så att den överflödiga jordgubbssaften rinner bort. Om man använder frysta jordgubbar blir det mycket saft och använder man färska blir det bara lite saft.
Fördela jordgubbarna över tårtbotten och lägg den vispade grädden över.
Spackling/Smörkräm (vänster halva)
50 g vit choklad
125 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
50 g vit choklad
125 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
lite grön pastafärg
Smält chokladen över vattenbad.
Låt svalna lite.
Vispa ihop alla de övriga ingredienserna (utom färgen) med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och vispa runt tills allt är blandat ordentligt.
Smält chokladen över vattenbad.
Låt svalna lite.
Vispa ihop alla de övriga ingredienserna (utom färgen) med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och vispa runt tills allt är blandat ordentligt.
Lägg undan ca 2-3 msk av smörkrämen för att kunna göra fåret Shaun.
Tillsätt den grön färgen och vispa lite till så att färgen blir jämn.
Täck den vänstra halvan av tårtan med smörkrämen. Lägg undan lite till dekoration.
Gör en grovspackling först.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackla på resten av smörkrämen (ej det som är undanlagt till dekoration).
Nu kan man snygga till den när det första lagret smörkräm har stelnat.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Täck den vänstra halvan av tårtan med smörkrämen. Lägg undan lite till dekoration.
Gör en grovspackling först.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackla på resten av smörkrämen (ej det som är undanlagt till dekoration).
Nu kan man snygga till den när det första lagret smörkräm har stelnat.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackling/Smörkräm (höger halva)
50 g mörk choklad
125 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
50 g mörk choklad
125 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Smält chokladen över vattenbad.
Låt svalna lite.
Vispa ihop alla de övriga ingredienserna med elvisp i ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och vispa runt tills allt är blandat ordentligt.
Täck den högra halvan av tårtan med smörkrämen. Lägg undan lite till dekoration.
Gör en grovspackling först.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Spackla på resten av smörkrämen (ej det som är undanlagt till dekoration).
Nu kan man snygga till den när det första lagret smörkräm har stelnat.
Ställ i kylskåp ca 30 minuter.
Ganache (höger halva)
50 g mörk choklad
1 msk vispgrädde
½ msk smör
Grovhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av från värmen och tillsätt chokladen.
Rör tills du får en glansig kräm.
Låt svalna (ca 20-30 min i kylskåp), men ganachen ska fortfarande rinna lätt.
Häll ganachen i en spritspåse. Börja med dropparna som rinner och fördela sedan resten ovanpå.
Spritsa toppar av resten av smörkrämen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar