4 limpor
75 g jäst (1½ paket)
10 dl vatten eller mjölk (ca 35 grader)
1 dl honung
3 ägg
1 msk salt
23-24 dl rågsikt
Smula jästen i en assistent (eller bunke).
Tillsätt vattnet/mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, ägg och salt. Fortsätt sedan med rågsikten, lite i taget, tills degen släpper från kanten.
Kör degen i assistenten i ca 10 minuter (eller knåda för hand).
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen.
Dela degen i 4 delar och forma varje del till en avlång limpa.
Rulla limporna i mjöl och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär några snitt i limporna med en vass kniv.
Värm ugnen till 250 grader.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Grädda i ca 50 minuter.
Låt kallna innan du skär i skivor.
Före gräddning. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar