tisdag 7 februari 2023

Limpor

 

4 limpor


75 g jäst (1½ paket)

10 dl vatten eller mjölk (ca 35 grader)

1 dl honung

3 ägg

1 msk salt

23-24 dl rågsikt


Smula jästen i en assistent (eller bunke).

Tillsätt vattnet/mjölken och rör tills jästen lösts upp.

Tillsätt honung, ägg och salt. Fortsätt sedan med rågsikten, lite i taget, tills degen släpper från kanten.

Kör degen i assistenten i ca 10 minuter (eller knåda för hand).


Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Knåda igenom degen.

Dela degen i 4 delar och forma varje del till en avlång limpa. 

Rulla limporna i mjöl och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. 

Skär några snitt i limporna med en vass kniv.

Värm ugnen till 250 grader.


Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Grädda i ca 50 minuter.

Låt kallna innan du skär i skivor.


Före gräddning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar