söndag 19 februari 2017

Grisar i gyttjebad

En grymt god och rolig tårta, både att göra och att äta.


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och kakaon och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Lager 1: marsankräm + grädde

2 dl mjölk vispas ihop med 5 msk marsanpulver
Låt stå en stund för att tjockna till.
1½ dl vispad grädde


Lager 2: jordgubbsgrädde

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort en del av saften)
1½ dl vispad grädde


Ganache att spackla och dekorera med

1½ dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad


Koka upp grädde och smör.
Dra av från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
Låt stelna i kylskåp en stund (½-1 timme) så blir den mer lätthanterlig att jobba med.

Spackla tårtan med ganache runt om, men ett tjockare lager ovanpå som gyttja till grisarna.

Forma grisar av rosa marsipan.

Runt tårtan trycker man fast 10 paket Kit-Kat.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar