fredag 31 mars 2017

Påsktårta

En tårta i form av ett fågelbo.
Det är roligt att göra tårtor, men att skulptera är inte min starka sida.
Ja, ja, man gör så gott man kan :)

Påsktårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och kakaon och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.

Lager 1: chokladfluff

3 dl vispgrädde
ca 150 g valfri choklad

Värm grädde och choklad i en kastrull.
Rör tills chokladen har smält.
Får absolut INTE koka.
Ställ i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa med elvisp.

Lager 2: jordgubbsgrädde

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort en del av saften)
1½ dl vispad grädde

Lägg på de mosade jordgubbarna.
Bred ut grädden över jordgubbarna.

Gör en liten urgröpning i tårtlocket där äggen ska ligga.


Spackel/ganache

1 dl vispgrädde
1½ msk flytande smör
150 g choklad

Koka upp grädde och smör.
Ta av från värmen och häll i chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Låt svalna lite tills den fått en bra konsistens för att breda på tårtan.


Dekorera med kolasnören (som kvistar till boet) och chokladägg.
Försök att forma en fågel av marsipan och sätt dit på tårtan. 
Lättare sagt än gjort - haha!!




Glad påsk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar