tisdag 5 november 2019

Jordärtskockssoppa

ca 5 portioner

500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl syrad grädde 30%
salt och svartpeppar

Skala/tvätta noga jordärtskockorna och skär i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull.
Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar.
Låt koka under lock tills jordärtskockorna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.


Förslag på tillbehör:
Hackad gräslök, jordärtskockschips, parmaskinkchips, gott bröd.

några jordärtskockor

Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta och skiva jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin.
Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ringla över lite olja. Strö över lite salt.
Tillaga några minuter i ugnen tills de fått fin färg.

parmaskinka

Lägg parmaskinkan på en bakplåtpappersklädd plåt.
In i ugnen i 200 grader i några minuter tills de krispar till sig och blir frasiga som chips. Då kommer sältan fram och passar utmärkt att servera som tillbehör till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar