söndag 17 november 2019

Saffransbullar

ca 45 st

Deg

50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran (2 påsar)
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream
1½-2 dl russin

Pensling

2 ägg
pärlsocker


Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen. 
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i saffran, kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Tillsätt russinen och knåda igenom degen.
Dela degen i 4 delar.
Gör 11-12 runda bullar av varje del.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar