2 butterkakor
Bulldeg
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
½ dl kesella
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7,5 dl vetemjöl (gärna Manitoba)
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
Vaniljkräm
3 dl mjölk
7½ msk marsanpulver (kallvispad)
pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader.
Häll över mjölken i assistenten.
Smula sönder jästen och lös upp den i mjölken.
Tillsätt smör i bitar, kesella, socker, salt samt ägg.
Häll i mjölet, lite i taget.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.
Låt degen jäsa i 10 minuter.
Blanda ihop fyllningen under tiden.
Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom.
Dela upp degen i 2 bitar. Av varje bit ska du göra 1 butterkaka.
Kavla ut de två degbitarna var för sig till varsin rektangel.
Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som en rulltårta.
Skär 6 bitar av varje rulle.
Lägg bitarna i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Jäs kakan i formen i 45 minuter. Täck över med bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt den svälla några minuter.
Klicka ut vaniljkrämen på bullarna.
Strö över lite pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 35 minuter.
Före jäsning. |
Efter jäsning. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar