lördag 28 maj 2022

Butterkaka

  

2 butterkakor 


Bulldeg

100 g rumsvarmt smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
½ dl kesella
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7,5 dl vetemjöl (gärna Manitoba)

1 uppvispat ägg till pensling


Fyllning

100 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma


Vaniljkräm

3 dl mjölk
7½ msk marsanpulver (kallvispad) 


pärlsocker


Värm mjölken till 37 grader.
Häll över mjölken i assistenten.
Smula sönder jästen och lös upp den i mjölken.
Tillsätt smör i bitar, kesella, socker, salt samt ägg.
Häll i mjölet, lite i taget.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa i 10 minuter.

Blanda ihop fyllningen under tiden.

Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom.
Dela upp degen i 2 bitar. Av varje bit ska du göra 1 butterkaka.

Kavla ut de två degbitarna var för sig till varsin rektangel.
Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som en rulltårta.
Skär 6 bitar av varje rulle.
Lägg bitarna i en smord springform, ca 24 cm i diameter.

Jäs kakan i formen i 45 minuter. Täck över med bakduk.
Pensla med uppvispat ägg.

Vispa ihop vaniljkrämen och låt den svälla några minuter.
Klicka ut vaniljkrämen på bullarna.
Strö över lite pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i  200 grader i ca 35 minuter.


Före jäsning.

Efter jäsning.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar