ca 40-50 st
Deg
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream
Fyllning
ca 1 kg rabarber
4 dl strösocker
1-1½ msk vaniljsocker
nymortlad kardemumma, mängd efter smak som man vill ha
Pensling
1 ägg
pärlsocker
Börja med fyllningen.
Ansa och skär rabarbern i små bitar.
Lägg rabarber och socker i en kastrull och låt småkoka i ca 20 minuter utan lock. Rabarbern ska bli mjuk och vätskan ska reducera så att det blir en kräm.
Låt kallna.
Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 36 grader.
Häll den över jästen.
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Knåda igenom degen och dela den i 4 eller 5 delar (beroende på hur stora bullar du vill ha).
Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllning.
Rulla ihop som en rulltårta.
Skär bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar