måndag 30 december 2024

Rotmos med fläsklägg

 

Fläsklägg

1 kg rimmad fläsklägg

1 morot

1 gul lök

6 kryddpepparkorn

1 lagerblad


Skölj köttet i kallt vatten.

Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet.

Koka upp och skumma väl.

Skala moroten och löken.

Skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan.

Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.

Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1½-2 timmar.

Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.

Ta av grytan från värmen och ställ den åt sidan. 


Rotmos

ca 200 g kålrot

ca 300 g morot

ca 500 g potatis

spadet från fläskläggen

salt

vitpeppar

smör


Skala kålroten och morötterna.

Skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull.

Häll på nästan allt spad från fläskläggen, låt köttet ligga kvar i resten.

Låt koka i nästan 30 minuter.

Skala och skär potatisen i bitar.

Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.

Häll av spadet, men spara det.

Mosa rotfrukterna.

Vispa sedan moset fluffigt med elvisp. Späd med kokspadet till önskad konsistens.

Lägg i önskad mängd smör.

Smaka av med salt och vitpeppar.


Tillbehör

senap



Receptet kommer från Per Morberg.

Vit chokladpannacotta med passionsfruktscurd

 


8 st (á 1 dl)



Pannacotta

5 dl vispgrädde

5 msk mjölk

2½ tsk vaniljsocker

2½ gelatinblad

250 g vit choklad

Finhacka den vita chokladen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker i en kastrull.

Dra av från värmen och lägg i chokladen.

Rör tills den smält helt.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen.

Lägg i dem i kastrullen och rör tills de har lösts upp.

Häll upp i glas/formar.

Ställ kallt i minst 4 timmar.


Passionsfruktscurd

1 dl passionsfruktskärnor, ca 6 stycken frukter (eller frysta tärningar)

juice och zest från 1 citron

2 ägg

1 dl strösocker

1 msk maizenastärkelse

50 g rumsvarmt smör


Lägg i alla ingredienser utom smöret i en kastrull.

Vispa ihop.

Låt koka upp och sjud sedan i 2 minuter. Vispa/rör försiktigt hela tiden.

Dra av från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält.

Låt svalna.


Dumleflarn

8 dumlekolor


Lägg dumlekolorna på en bakplåtspappersklädd plåt, 6 kola på varje plåt är lagom för de flyter ut.

Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter. 



Fördela curden över den stelnade pannacottan.

Dekorera med dumleflarn och frystorkade hallon.






Julkladdkaka

 


Kladdkaka

150 g smör

3 ägg

2½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

½ msk vaniljsocker

2 krm salt


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret.

Blanda alla torra ingredienser.

Häll i smöret och rör runt.

Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt kakan svalna. Ställ gärna i kylen över natten.


Vit chokladpannacotta

1 gelatinblad

60 g vit choklad

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

lite röd pasta- eller karamellfärg


Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.

Lägg chokladen, grädden, vaniljsockret och lite röd färg i en kastrull.

Värm tills chokladen har smält.

Krama ut vattnets ur gelatinbladet och lägg i det i gräddblandningen.

Rör tills gelatinet har lösts upp.

Häll i en form.




Ställ i kylen för att stelna.

När det har stelnat så ställer man in den i frysen ca 1 timme. Det gör man för att det ska gå lättare att få ut den ur formen.

Lägg pannacottan över kladdkakan.


1 dl vispgrädde

lite grön pasta- eller karamellfärg

silverkulor


Vispa grädden ihop med lite grön färg.

Sprista gräddtoppar runt kladdkakan.

Dekorera med silverkulor.

Låt pannacottan tina så att den inte är frusen vid servering.






Smördegsbåge med hummer och kammussla


smördegsrulle
ägg

creme fraiche
ruccola
kammusslor
vitlöksgratinerad hummer
rödlök
stenbitsrom
tomat


Rulla ut smördegen och skär den i remsor.
Ta en remsa och klä den runt en ugnstålig form. Smörj formen med olja först annars är det svårt att få smördegen att lossna efteråt. Mina formar var ca 10 cm i diameter.
Pensla degen med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen i 200 grader tills smördegen har en gyllene färg.
När degen kallnat så lossar man den från formen och lägger upp ringen på en tallrik.

Stek kammusslorna.

Vitlöksgratinerad hummer:
Klyv humrarna på längden och lägg i en ugnsfast form.
Blanda ihop smör, dill, vitlök och lite citron.
Lägg smörblandningen över humrarna och sätt in i ugnen i 210 grader i ca 5 minuter.

Lägg upp och dekorera.








tisdag 17 december 2024

Rödbetsfrallor

 

30 st


50 g jäst
5 dl rödbetsjuice
1 dl vatten
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
15-16 dl rågsikt


Man kan antingen göra degen i en bunke och knåda för hand eller använda en assistent.
Jag använder assistent för att det är så smidigt.

Smula jästen i assistenten.
Värm rödbetsjuice och vatten till 35 grader. Häll den över jästen. Rör om så att jästen löses upp.
Tillsätt smör, salt och sirap.
Fortsätt med rågsikten, lite i taget, tills degen har lagom konsistens.
Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Knåda igenom degen.
Dela degen i 30 bitar och forma till bollar.
Platta till bollarna lite och lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 7-9 minuter.

Kola med salt chokladtopping

 

ca 40 st


Kola

1,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

0,75 dl ljus sirap

(1,5 msk kakao om man vill ha chokladkola)


Häll allt i en kastrull och koka till 122 grader.

Häll upp i formar och låt stelna.


10 g skållad mandel

125 g choklad

flingsalt


Finhacka den skållade mandeln.

Strö mandeln över kolan.


Smält chokladen över vattenbad.

Fördela chokladen över kolorna med mandel.


Strö över lite flingsalt.









Choklad- och apelsinfudge

 Oj, oj, oj så god den här fudgen blev! Ni måste testa!


Chokladfudge

200 g mörk choklad

15 g smör

½ burk sötad kondenserad mjölk (ca 200 g)


Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

Häll i den kondenserade mjölken och rör om tills du har en slät massa.

Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 20 x 20 cm.

Låt stelna.


Apelsinfudge

1½ dl vispgrädde

1½ dl strösocker


1 dl vit sirap

½-1 msk flytande glykos

50 g smör

zest från 2 apelsiner

100 g vit choklad

ev lite gul pastafärg / karamellfärg


Finhacka chokladen.

Lägg i allt utom apelsinzesten och chokladen i en kastrull.

Koka till 122 grader.

Dra av från värmen och lägg i apelsinzesten, chokladen och eventuellt lite gul färg. Rör tills du har en slät massa.

Häll smeten över chokladfudgen.

Ställ svalt och låt stelna i några timmar.

Skär i bitar.



Dumlecrisp


 
20 st

185 g choklad

2 dl rice krispies

10 dumlekolor

ev. rött glitter


Dela dumlekolorna på mitten så att du får 20 bitar.

Lägg dem på ett bakplåtspapper.

Smält chokladen över vattenbad.

Häll i rice krispies och rör om.

Fördela chokladkrispet över kolorna.

Pudra eventuellt över lite ätbart glitter. Jag använder en tesil.



Chokladkolatryffel

 

30 st


10 dumlekolor

200 g choklad

10 g smör

0,75 dl vispgrädde

ev. guldglitter


Dela dumlekolorna i tredjedelar så att du får 30 bitar.

Lägg en dumlebit i botten på varje knäckform.

Smält chokladen och smöret över vattenbad.

Tillsätt vispgrädde i chokladen. Rör ihop till en len smet.

Låt chokladsmeten kallna. När den kallnat, men inte stelnat, är den spritsbar.

Lägg chokladsmeten i en spritspåse och spritsa toppar över dumlekolorna.

Pudra eventuellt över lite guldglitter. Jag använder en tesil.

Förvara i kylskåp.








måndag 16 december 2024

Skottefudge

 


200 g mörk choklad

15 g smör

½ burk sötad kondenserad mjölk (ca 200 g)

50 g skållad mandel

50 g russin


Hacka mandel och russin.

Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

Häll i den kondenserade mjölken och rör om tills du har en slät massa.

Tillsätt mandel och russin och rör om.

Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 12 x 17 cm.

Låt stelna.

Skär i bitar.



onsdag 11 december 2024

Kokos- och chokladbiscotti


 

100 g smör

1½ dl strösocker

2 ägg

1 tsk bakpulver

1½ dl kokos

5-5½ dl vetemjöl

100 g mjölkchoklad


Smält smöret i en kastrull.

Rör ner sockret och äggen.

Blanda ner bakpulver, kokos och mjöl. Mängden mjöl beror på äggens storlek.

Hacka chokladen eller använd chokladknappar.

Knåda in chokladen i degen.

Dela degen i 4 bitar.

Rulla varje del till en längd som är ca 30 cm lång.

Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.

Låt svalna lite.

Sänk ugnsvärmen till 100 grader.

Skär varje längd i sneda skivor, ca 3 cm breda.

Lägg bitarna med snittytan uppåt.

Sätt tillbaka biscottin i ugnen för att torka i 60-70 minuter. Vänd dem gärna en gång efter halva tiden. 


Bondkakor


ca 30 st


100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2,75 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

25 g skållad hackad sötmandel


Skålla och hacka mandeln.

Lägg alla ingredienser utom mandeln i en matberedare och kör ihop till en deg. Går att göra för hand om man vill.

Knåda in mandeln för hand.

Rulla degen till en korv.

Lägg degkorven i kylen ca 30 minuter.

Ta ut degen och skär ca ½ cm tjocka skivor.

Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter.




tisdag 10 december 2024

Sega chokladrutor

 

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1½ dl vetemjöl

4 msk kakao

1½ tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver


Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt, 5 minuter med elvisp.

Rör ner smöret.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner detta i äggblandningen.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20 x 25 cm.

Grädda kakan mitt i ugnen i 150 grader i ca 35 minuter.





Pepparkaksrutor


 24 st


150 g smör

4 dl strösocker

3 ägg

1½ msk pepparkakskrydda

4 dl vetemjöl


Smält smöret i en rymlig kastrull.

Rör ner sockret och därefter äggen.

Tillsätt pepparkakskryddorna och vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20 x 30 cm.

Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i 23-25 minuter.

Låt kakan svalna och skär därefter i rutor.

Pudra eventuellt över florsocker.


Receptet kommer från Fredrik Nylén.

måndag 9 december 2024

Kokostoppar med saffran

 


ca 16 st


50 g smör

½ g saffran 

2 ägg

1 dl strösocker

1 tsk finriven apelsinzest

200 g kokosflingor


150 g mjölkchoklad


Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt saffran och låt svalna lite.

Rör ihop ägg och strösocker.

Blanda ner smöret, apelsinzesten och kokosen i äggblandningen. Rör ihop allt.

Låt stå och svälla i ca 10 minuter.

Forma 16 toppar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 25 minuter.

Låt svalna.

Smält chokladen och doppar bottnarna på kokostopparna.


Chokladen kan uteslutas om man vill, men jag tycker att det blir gott med chokladen.