Fläsklägg
1 kg rimmad fläsklägg
1 morot
1 gul lök
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Skölj köttet i kallt vatten.
Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet.
Koka upp och skumma väl.
Skala moroten och löken.
Skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan.
Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1½-2 timmar.
Köttet är klart när det lossnar lätt från benet.
Ta av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Rotmos
ca 200 g kålrot
ca 300 g morot
ca 500 g potatis
spadet från fläskläggen
salt
vitpeppar
smör
Skala kålroten och morötterna.
Skär dem i bitar och lägg dem i en kastrull.
Häll på nästan allt spad från fläskläggen, låt köttet ligga kvar i resten.
Låt koka i nästan 30 minuter.
Skala och skär potatisen i bitar.
Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.
Häll av spadet, men spara det.
Mosa rotfrukterna.
Vispa sedan moset fluffigt med elvisp. Späd med kokspadet till önskad konsistens.
Lägg i önskad mängd smör.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Tillbehör
senap
Receptet kommer från Per Morberg.