torsdag 20 februari 2025

Luddes krämiga kladdkaka

 Den här kakan blir bäst om man gör den en dag i förväg.


Kladdkaka

2 ägg

2½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

½ dl kakao

1½ dl vetemjöl

1 nypa salt

1 msk kaffe

150 g smält smör


Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp i ca 5 minuter.

Tillsätt kakao, mjöl, salt och kaffe och vispa ihop.

Häll i smöret och vispa ihop till en smet.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 19-20 cm i diameter.

Smörj bakplåtspappret med smör.

Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 18-20 minuter.

Låt svalna lite. 


Topping

0,75 dl strösocker

0,75 dl vispgrädde

50 g mörk choklad

1 msk kakao

35 g smör


Värm socker och grädde i en kastrull.

Lägg i chokladen och rör tills den har smält.

Tillsätt kakaon och rör ihop.

Ta bort kastrullen från värmen och lägg i smöret.

Rör tills smöret har smält.

Häll chokladtoppingen över kladdkakan. Se till att hela kakan täcks.

Låt stå svalt i minst två timmar men gärna över natten.


Dekoration

florsocker

chokladhjärtan

frystorkade hallon


Dekorera innan servering.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar