lördag 8 februari 2025

Bolibompatårta

Till den här tårtan behövs ca 1½ runda tårtbottnar. Man måste alltså göra 2 tårtbottnar. Receptet nedan är till en tårtbotten. Det som blir över kan man till exempel göra dammsugare av, se recept HÄR.



Tårtbotten

  
4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

½ dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).

Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.

Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.

Låt svalna i formen.

Skär loss tårtan runt kanten.

Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.

Dela i tre delar.



Ta en rund stans eller skär en cirkel i mitten.

Lägg delarna som en 3:a.


Fyllning 1: blåbärscurd och grädde

250 g blåbär

1/4 citron (saft + zest)

0,75 dl strösocker

2 ägg

25 g smör


Koka blåbären på svag värme i ca 10 minuter.

Tillsätt citronsaft, citronzest, socker och ägg.

Hetta upp under omrörning. Rör/vispa tills det tjocknar, ca 5-10 minuter.

Dra bort från värmen och tillsätt smöret.

Vispa/rör tills smöret har smält.

Låt svalna.


Bred ut curden på den understa botten.

Lägg 1 dl vispad grädde ovanpå curden.



Fyllning 2: jordgubbar och grädde

600-700 g jordgubbar

1 dl vispad grädde


Mosa jordgubbarna med en gaffel. 

Om du använder frysta jordgubbar: Lägg de mosade jordgubbarna i en sil så att överflödig vätska silas bort.

Bred ut de mosade jordgubbarna över den andra bottnen.

Bred ut vispad grädden över jordgubbarna.

Lägg på den sista bottnen.


Täcke och dekoration

8 dl vispgrädde (6 dl grön, 1 dl blå, ½ dl rosa, ½ dl gul)

pastafärger

ca 250 g marsipan


Vispa grädden i 4 olika bunkar.

Spritsa ut grädden på sidorna och ovanpå tårta. Använd gärna olika tyllar.

Figurerna är gjorda i marsipan.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar