3 stjärnor
Deg
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran (2 påsar)
1 g saffran (2 påsar)
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma
Pensling
2 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen.
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i saffran, kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden.
Knåda igenom degen och dela den i 3 delar.
Dela varje del i ytterligare 3 delar.
Till 1 stjärna används 3 (av 9) delar.
Kavla cirklar av varje degbit, ca 25 cm i diameter.
Stapla 3 delar ovanpå varandra med fyllning emellan.
Ställ ett glas i mitten och skär snitt enligt bilderna nedan.
Ta tag om 2 degremsor och snurra dem 2 varv mot varandra. Fortsätt sedan med nästa 2 osv ....
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.
Grädda långt ner i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar