måndag 29 juni 2020

Jordgubbstårta


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½-2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Fyllning 1

Vaniljkräm: 
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde

Fyllning 2

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort lite av saften som blir)
1 dl vispad grädde


Spackling

3 dl vispgrädde


Dekoration

1 liter färska jordgubbar i skivor
blåbärsris (äts ej)





Här dekorerade jag lite annorlunda.
Korgmönstret är spritsat med Wiltons tyll 2B.
Till korgmönstret runt om tårtan gick det åt 3 dl vispgrädde.
Här använde jag bara 2 dl grädde att spackla tårta med. 
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten några minuter.
Värm upp grädden lite grann.
Lägg i gelatinbladen och rör runt så att de smälter.
Ställ kallt i kylskåp i minst 4 timmar.
Vispa upp som vanligt tillsammans med en tesked vaniljsocker.
Spritsa.

De gröna bladen är av marsipan.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar