måndag 8 juni 2020

Nationaldagstårta


Rulltårta

4 ägg 
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i 5 minuter.
Sikta ner potatismjöl, mjöl och bakpulver.
Blanda snabbt och försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 240 grader i ca 5 minuter.
Låt svalna något.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna helt.


Fyllning

2½ dl rabarberkompott (se recept nedan)
2 dl vispgrädde


Rabarberkompott

400 g rabarber
1 dl vatten
1½ dl strösocker

Skölj och skär rabarbern i små bitar.
Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull och koka tills rabarbern har kokt sönder.
Dra av från värmen och gör en redning av ½ dl vatten och 1½-2 msk potatismjöl
Häll redningen på rabarbern och rör runt.
Låt svalna helt.

Vispa grädden och blanda med rabarberkompotten.
All rabarberkompott behövs inte men jag gör alltid lite extra bara för att det är så gott att äta resten med lite kall mjölk.

Lägg fyllningen på rulltårtan och rulla ihop.
Lägg i kylen en stund.


Dekoration

2 dl vispgrädde (vit)
½ dl vispgrädde (gul)
½ dl vispgrädde (blå)
pastafärg eller karamellfärg att färga grädden med
hallon
blåbär


Fyllningen är utbredd. Dags att börja rulla.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar