måndag 8 juni 2020

Vanilj- och kardemummafläta


4 st stora flätor eller 6 st mindre flätor

1 stor fläta räcker till ca 10 personer

Deg

50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream


Fyllning

100 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma


Vaniljkräm

3½ dl mjölk
9 msk snabbmarsanpulver 


Pensling

2 ägg

pärlsocker

Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen. 
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden.

Knåda igenom degen och dela den i 4 delar.
Varje fjärdedel blir en fläta.
Kavla ut varje del till en rektangel.
Dela i 3 delar på längden.
Bred på fyllning och nyp ihop degen, se bild.
Fläta ihop delarna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.







Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Under tiden som degen jäser så vispar man ihop marsankrämen.
Häll upp mjölk i en skål och vispa ner snabbmarsanpulvret.
Låt stå och svälla några minuter.
Häll sedan över vaniljkrämen i en sprits.

Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.

Spritsa vaniljkräm på de färdigjästa flätorna.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar