fredag 20 januari 2017

Coca cola-tårta

Tårta med svävande coca cola-burk


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och kakaon och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg ev över lite folie mot slutet om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.


Lager 1: daimfluff

3 dl vispgrädde
ca 150 g daim


Värm grädde och daim i en kastrull.
Rör tills daimen har smält.
Får absolut INTE koka.
Ställ i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa med elvisp.


Lager 2: jordgubbsgrädde

500-600 g mosade jordgubbar (sila bort en del av saften)
1½ dl vispad grädde

Rör ihop.


Spackel

100 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2,25 dl florsocker med chokladsmak
1 tsk vaniljsocker


Vispa ihop med elvisp och spackla tårtan.


Garnering

Täck tårtan med röd marsipan.
Skär ut bokstäver i vit marsipan.
Jag googlade typsnitt coca cola och hade som mall.

Colastrålen som går från burken och ner till tårtan består av en blompinne, sedan en kolastång som är täckt med ganache.


Ganache

0,75 vispgrädde
1 msk smör
100 g mörk choklad


Koka upp grädde och smör.
Dra av från värmen och rör ner chokladen tills den smält.
Låt stelna i kylskåp en stund (½-1 timme) så blir den mer lätthanterlig att jobba med.

"Isbitarna" i den upphällda colan är kolagodis.


Kolagodis:


0,75 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,4 dl ljus sirap

Häll allt i en kastrull och koka till 122 grader.
Det blir ca 20 st. 
Häll upp i formar och låt stelna.
Alla kola behövs ju inte till tårtan så det går ju fint att äta upp resten som rent godis :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar