Tårtbotten
125 g rivet äpple (ca 1½ normalstort äpple)
2 ägg
1½ dl strösocker
120 g vetemjöl
1 tsk malen kanel
½ tsk nymortlad kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
lite salt
½ dl rapsolja
½ dl naturell yoghurt eller filmjölk
Skala och riv äpplena.
Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).
Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan ned resten av de torra ingredienserna.
Sist har man i äpplena. Vispa ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.
Låt kakan kallna.
Dela botten på mitten så att det blir 2 bottnar.
Gör äppelfyllningen under tiden som tårtbotten är i ugnen.
Fyllning + garnering
500 g äpplen (ca 5 st normalstora äpplen)
½ dl vatten
½ dl syltsocker
½ dl farinsocker
lite kanel
lite nymortlad kardemumma
ev lite citronsaft
Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.
Låt kallna helt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar