ca 20 st
1 dl havregryn
5 dl vatten
50 g smör
½ dl ljus sirap
50 g jäst
9-10 dl rågsikt
2 tsk salt
Blanda havregrynen och hälften av vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut.
Smält smöret i havregröten och blanda i resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
Smula jästen i en assistentbunke (eller vanlig bunke). Ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
Blanda i salt och rågsikt, lite i taget, tills degen släpper kanterna.
Kör degen i assistent i ca 10 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Knåda igenom degen och kavla sedan ut den, ca ½ cm hög.
Stansa ut runda kakor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och nagga kakorna med en gaffel.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 minuter.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.
Idag gjorde jag dubbel sats. |
Receptet kommer från Fredrik Nylén.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar