tisdag 8 mars 2022

Tekakor

 

ca 20 st

1 dl havregryn

5 dl vatten

50 g smör

½ dl ljus sirap

50 g jäst

9-10 dl rågsikt

2 tsk salt


Blanda havregrynen och hälften av vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut.

Smält smöret i havregröten och blanda i resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.

Smula jästen i en assistentbunke (eller vanlig bunke). Ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.

Blanda i salt och rågsikt, lite i taget, tills degen släpper kanterna.

Kör degen i assistent i ca 10 minuter.

Låt jäsa i 30 minuter.


Knåda igenom degen och kavla sedan ut den, ca ½ cm hög.

Stansa ut runda kakor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och nagga kakorna med en gaffel.

Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 minuter.

Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.


Idag gjorde jag dubbel sats.

Receptet kommer från Fredrik Nylén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar