lördag 26 mars 2022

Limepaj

 


Pajbotten

ca 200 g digestivekex

150 g smält smör

½ tsk salt


Mixa kexen i en matberedare.

Blanda ihop kexsmulor, smält smör och salt.

Tryck ut det i en bakplåtspappersklädd (i botten) springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter.

Förbered fyllningen under tiden som pajskalet är i ugnen.


Fyllning

1 burk sötad kondenserad mjölk

3-4 limefrukter (zest + 1 dl färskpressad saft)

5 äggulor


Häll kondenserad mjölk i en skål.

Tvätta limefrukterna och riv ner zesten i bunken.

Ha i äggulorna och rör ihop.

Pressa limen. 1 dl limejuice behövs.

Häll i limejuice och rör ihop.

Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.

Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 10 minuter.

Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in pajen i kylskåpet i minst 3 timmar. Funkar även bra att göra pajen kvällen innan och låta den stå i kylskåp över natten.


Dekoration

1-1½ dl vispgrädde

hallon


Vispa grädden och spritsa (eller klicka ut) ut den på pajen. Dekorera med hallon.





Här nedan har jag dekorerat på ett annat sätt med björnbär istället.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar