4 portioner
Falafel
300 g torkade kikärtor
2 tsk bikarbonat
1½ msk torkad koriander
1½ msk köftekrydda
20 g finhackad bladpersilja
1 finhackad gul lök
2 tsk salt
1 liter rapsolja till fritering
(sesamfrön)
Blötlägg kikärtorna i en stor skål med vatten och bikarbonat. De sväller mycket så ta en stor skål och rejält med vatten. Låt dem ligga i blöt 12-24 timmar.
Lägg kikärtorna i ett durkslag och skölj dem väl.
Lägg dem i en matberedare. Mixa tills det blir en smet. Först blir det smulor, men fortsätt mixa tills det blir en smet.
Tillsätt resten av ingredienserna (utom rapsoljan). Mixa ihop så att allt blandas ordentligt.
Forma smeten till bollar. Rulla eventuellt i sesamfrön om man tycker det är gott.
Sätt in i kylen i 30-60 minuter så att smakerna sätter sig.
Häll oljan i en kastrull och värm till ca 160 grader.
Lägg i några bollar i taget och fritera tills de är klara, 3-5 minuter beroende på hur stora man har gjort. De ska få fin färg.
Tillbehör
tortilla
ruccola
vitlökssås, se recept nedan
tabbouleh, se recept nedan
Vitlökssås
1 burk vitlöksost, Creme Bonjour 100g
2 dl creme fraiche
5 stänk Aromat
Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Tabbouleh
1½ dl bulgur
1 rödlök
20 g bladpersilja
3-4 stora tomater
1½ dl olivolja
saften från 1-1½ citron
salt
Koka bulgur enligt anvisningar på paketet.
Skala och finhacka löken.
Finhacka persiljan.
Skär tomaterna i små tärningar.
Blanda ihop allt i en skål med olivolja.
Smaka av med citron och salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar