lördag 19 augusti 2017

Kladdkaka med chokladgrädde och jordgubbar

Varje år har vi gatufest på vår gata. Det har de visst haft varje år sedan husen på gatan byggdes i början på 1970-talet. Vi har varit med de senaste 11 åren för så länge har vi bott i vårt hus. Vi äter, leker och umgås med varandra. I år var vi ca 40 personer från 3-85 år. Det föll på min lott att fixa något gott till kaffet. Och det gjorde jag ju så gärna.


Kladdkaka med chokladgrädde och jordgubbar


10 bitar

150 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 17 minuter.
Låt kakan svalna.
Låt gärna kakan stå i kylen över natten så går den lättare att skära i bitar trots att den är så där härligt kladdig. Måste säga att den här blev faktiskt helt perfekt i konsistensen :)


Chokladgrädde

2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad

Värm grädde och choklad i en kastrull.
Rör tills chokladen har smält.
Får absolut INTE koka.
Ställ i kylskåp i minst 6 timmar.
Vispa med elvisp.
Skär kakan i 10 bitar och spritsa sedan ut chokladgrädden över kladdkakan.

Dekoration

10-11 jordgubbar

Behåll det gröna kvar på jordgubben.
Skär skivor, men inte helt igenom. Den ska hålla ihop uppe vid det gröna.
Dra ut jordgubben lite försiktigt och lägg en jordgubbe på varje kakbit.
Jag valde att lägga den elfte jordgubben som dekoration i mitten.





4 stycken fick det bli så att det räckte till alla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar