torsdag 24 augusti 2017

Vanilj- och kardemummastjärna

En snygg stjärna som inte är speciellt svår att göra.


Vanilj- och kardemummastjärna


3 stjärnor

Deg

50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl, gärna Manitoba cream

Fyllning

200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
2 msk malen kardemumma

Pensling

2 ägg
pärlsocker


Smula jästen i en assistent eller bunke. Jag brukar använda assistent.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den över jästen. 
Rör så att jästen löses upp.
Skär smöret i lite större tärningar och lägg i dem.
Fortsätt med att lägga i kesella, socker, ägg och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Knåda degen i assistenten i 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden.

Knåda igenom degen och dela den i 3 delar.

Dela varje del i ytterligare 3 delar.

Till 1 stjärna används 3 (av 9 delar).

Kavla cirklar av varje degbit, ca 25 cm i diameter.
Stapla 3 delar ovanpå varandra med fyllning emellan.

Ställ ett glas i mitten och skär snitt enligt bilderna nedan.

Ta tag om 2 degremsor och snurra dem 2 varv mot varandra. Fortsätt sedan med nästa 2 osv ....









Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.

Grädda långt ner i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar