Somrig jordgubbsbakelse
24 st
Botten
400 g mandelmassa
2 äggvitor
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
Tillsätt äggvitorna (obs spara äggulorna till smörkrämen).
Vispa med elvisp en kort stund tills det blir en slät massa.
Häll smeten i en ugnsform (drygt 20 x 30 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
Det är ganska kletigt men om man blöter händerna i kallt vatten så går det bra att trycka ut den.
Grädda i 175 grader i 20-22 minuter.
Fyllning
160 g färska jordgubbar i småbitar
400 g rumsvarmt smör
4½ dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 äggulor
Vispa smöret fluffigt med elvisp, ca 5 minuter.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker och äggulor.
Vispa ihop det till en jämn smet.
Tillsätt jordgubbsbitarna och rör runt ordentligt.
Jag ville ha lite bitar i smörkrämen. Vill man inte det går det bra att mosa jordgubbarna istället.
Fördela fyllningen över den kalla bottnen.
Topping
ca 25 jordgubbar i skivor
Lägg de skivade jordgubbarna över fyllningen.
Sätt in i kylskåp ca 30 minuter (gör inget om det blir länge).
Gelé
5 gelatinblad
1 dl koncentrerad jordgubbssaft (Jag använde en som normalt späds 1+7)
1½ dl vatten
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i jordgubbssaft och vatten i en kastrull.
Värm upp det.
Krama ur gelatinbladen och lägg ner ett i taget i kastrullen.
Rör och se till att varje blad löses upp ordentligt.
Ta bort från värmen.
Låt svalna tills det har konsistens som äggvita ungefär.
Ta ut kakan från kylen och skeda över gelén.
Ställ in i kylskåpet igen och låt stå tills gelén stelnat, minst en timme.
Skär i lagom stora bakelsebitar.
Sätt dig på en lugn plats och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar