4 dl vatten eller mjölk
½ dl mörk eller ljus sirap
2 msk rapsolja
1½ tsk salt
ca 9 dl mjöl
( t ex 2 dl rågmjöl+ 7 dl vetemjöl, ta vad du har hemma)
Smula jästen i en bunke. Jag använder assistent.
Värm vattnet/mjölken till 35 grader. Häll det över jästen så att den löses upp.
Tillsätt alla andra ingredienser utom mjölet.
Tillsätt lite mjöl i taget tills det blir en smidig deg.
Kör degen i assistenten ca 10 minuter.
Forma degen till en limpa och lägg den i en bakplåtspappersklädd limpform.
Strö över lite vetemjöl.
Skär några snitt med en vass kniv.
Låt stå och vila i 15 minuter.
Sätt in brödet i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Brödet jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt brödet stå i ugnen i ca 50 minuter.
Låt kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar