måndag 18 april 2022

Påsktårta

 


Tårtbotten

  
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (5 min med elvisp).
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten.
Häll smeten i osmord form (24 cm i diameter) men med smort smörpapper i botten, se bild nedan.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Lägg över lite folie efter halva tiden om den blir för mörk.
Låt svalna i formen.
Skär loss tårtan runt kanten.
Stjälp upp tårtan på sockrat bakplåtspapper.
Dela i tre delar.



Fyllning 1

3 dl passionsfruktscurd, recept hittar du HÄR
1 dl vispgrädde

Gör curden och låt den svalna helt.
Bred den sedan över tårtbotten.
Vispa grädden och bred den sedan över curden.


Fyllning 2

500 g hallon
(½ msk strösocker)
1 dl vispgrädde

Mosa hallonen med en gaffel. Bred dem över tårtbotten.
Strö eventuellt över ½ msk strösocker.
Vispa grädden och bred ut den över hallonen.


Täcke och spiral i mitten

3½ dl vispgrädde
2 gelatinblad
gul pastafärg
1 msk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm grädde och vaniljsocker i en kastrull, men koka inte.
Ta upp gelatinbladet och krama ur det.
Lägg ner det i den varma grädden och rör tills gelatinet har smält.
Tillsätt pastafärgen till önskad färg.
Häll över lite av gräddblandningen i en spiralform och ställ i kylskåp för att stelna. När det har stelnat ställer man formen i frysen i ca 1 timme innan man lägger den på tårtan. Det är för att det ska gå lättare att få loss den ur formen. Spiralformen heter tourbillon silikomart.
Ställ resten av grädden kallt i kylskåp ca 4 timmar.
Vispa upp med elvisp.
Täck tårtan med grädden.
Lägg spiralen i mitten.


Rosor

2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
röd och blå pastafärg
1 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm grädde och vaniljsocker i en kastrull, men koka inte.
Ta upp gelatinbladet och krama ur det.
Lägg ner det i den varma grädden och rör tills gelatinet har smält.
Tillsätt pastafärgen till önskad färg.
Ställ kallt i kylskåp ca 4 timmar.
Vispa upp med elvisp.
Spritsa rosor runt tårtan.
Rosorna har jag spritsat med tyllen Wilton 1M.


Dekoration

5 chokladfyllda påskägg
sockerpärlor (i rosorna)












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar