fredag 24 april 2020

Morotslimpa


2 limpor

25 g jäst
5 dl mjölk
1½ tsk salt
2 msk neutral rapsolja
½ dl ljus sirap
125 g finrivna morötter
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl
5-6 dl rågsikt

Smula ner jästen i en assistent eller bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör till jästen har lösts upp.
Tillsätt allt utom rågsikten.
Tillsätt rågsikten lite i taget till det blir en smidig deg.
Kör degen i assistenten i 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Knåda igenom degen.
Dela degen i 2 bitar och forma varje del till en limpa.

Klä 2 limpformar, 1½ liter/st, med bakplåtspapper.
Lägg limporna där i.

Strö över lite mjöl.
Skär snitt med en vass kniv.

Sätt ugnen på 250 grader.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda limporna längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader när du sätter in dem i ugnen.
Grädda i 35 minuter.

Låt svalna i formarna.

Före gräddning.

Efter gräddning. Klara!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar