15 st
175 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
15 noblesseplattor
Smält smöret och chokladen i en kastrull. Låt svalna lite.
Knäck i äggen. Rör om ordentligt men vispa inte.
Häll i socker, mjöl, vaniljsocker och salt och blanda ihop till en smet.
Klicka ut smeten i aluminiumformar.
Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
Direkt när kakorna kommer ut från ugnen så lägger man på en noblesseplatta på varje kaka.
torsdag 27 september 2018
onsdag 26 september 2018
Fläskfilégryta
Det här receptet har jag hittat på Jennys matblogg. Jag har bara gjort några mindre ändringar i det. Mycket enkelt att göra och mycket gott.
Grytan
2 fläskfiléer
smör att steka i
200 g philadelphiaost
2½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
½ msk grovkrossad rosépeppar
1 msk svartvinbärsgelé
salt
peppar
Garnering
färsk timjan (kan uteslutas)
Till servering
pressad potatis och en god sallad
Putsa köttet och skär i skivor.
Stek köttskivorna.
Vispa ihop philadelphiaost, grädde, oxfond, soja, rosépeppar och sambal i en bunke.
Häll detta i stekpannan när köttet är stekt.
Låt kött och sås puttra ihop en stund.
Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar.
Garnera ev med lite färsk timjan.
Servera med pressad potatis och en god sallad.
Grytan
2 fläskfiléer
smör att steka i
200 g philadelphiaost
2½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
½ msk grovkrossad rosépeppar
1 msk svartvinbärsgelé
salt
peppar
Garnering
färsk timjan (kan uteslutas)
Till servering
pressad potatis och en god sallad
Putsa köttet och skär i skivor.
Stek köttskivorna.
Vispa ihop philadelphiaost, grädde, oxfond, soja, rosépeppar och sambal i en bunke.
Häll detta i stekpannan när köttet är stekt.
Låt kött och sås puttra ihop en stund.
Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar.
Garnera ev med lite färsk timjan.
Servera med pressad potatis och en god sallad.
fredag 21 september 2018
Vit chokladpannacotta med hallon, kiwi och mörk choklad
12 st
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2½ tsk vaniljsocker
2½ gelatinblad
250 g vit choklad
hallon
kiwi
mörka chokladbitar
Finhacka den vita chokladen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg i chokladen.
Rör tills den smält helt.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Lägg i dem i kastrullen och rör tills de har lösts upp.
Det blir ca 8½ dl klar pannacotta.
Häll upp i glas/formar.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Dekorera med frukt och extra choklad.
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2½ tsk vaniljsocker
2½ gelatinblad
250 g vit choklad
hallon
kiwi
mörka chokladbitar
Finhacka den vita chokladen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg i chokladen.
Rör tills den smält helt.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen.
Lägg i dem i kastrullen och rör tills de har lösts upp.
Det blir ca 8½ dl klar pannacotta.
Häll upp i glas/formar.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Dekorera med frukt och extra choklad.
Den här chokladen dekorerade jag med. |
söndag 16 september 2018
Kladdkaka med geléhallonfluff
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter.
Låt kakan svalna.
Geléhallonfluff
OBS! Fluffet förberedes med fördel kvällen innan då det behöver stå i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten.
3 dl vispgrädde
15 geléhallon
ev röd pastafärg eller karamellfärg
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i geléhallonen.
Värm och rör tills geléhallonen smält.
OBS! Får absolut INTE koka.
Geléhallonen ger inte så mycket färg så jag tog i lite grann röd pastafärg för att få lagom rosa nyans, men det är ju en smaksak hur man vill ha det.
Ställ gräddblandningen i kylskåp, minst 6 timmar, gärna över natten.
Nu har grädden stelnat och ser ut som pannacotta pga gelatinet i geléhallonen.
Vispa upp grädden med elvisp.
Spritsa ut grädden på kladdkakan.
Geléhallonfluff
OBS! Fluffet förberedes med fördel kvällen innan då det behöver stå i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten.
3 dl vispgrädde
15 geléhallon
ev röd pastafärg eller karamellfärg
Häll grädden i en kastrull.
Lägg i geléhallonen.
Värm och rör tills geléhallonen smält.
OBS! Får absolut INTE koka.
Geléhallonen ger inte så mycket färg så jag tog i lite grann röd pastafärg för att få lagom rosa nyans, men det är ju en smaksak hur man vill ha det.
Ställ gräddblandningen i kylskåp, minst 6 timmar, gärna över natten.
Nu har grädden stelnat och ser ut som pannacotta pga gelatinet i geléhallonen.
Vispa upp grädden med elvisp.
Spritsa ut grädden på kladdkakan.
Eller så kan man dekorera så här.
tisdag 11 september 2018
Äppelkolakakor
Äppelkolakakor 16 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 msk mörk sirap
4½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½-1 äpplen (beroende på storlek)
2 msk brunt farinsocker
1 msk kanel
Lägg i smör, socker, sirap, mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en matberedare och kör ihop till en deg.
Dela degen i 16 bitar.
Rulla varje del till en boll.
Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd form och platta till lite.
Skala och dela äpplena i mindre delar.
Häll farinsocker och kanel över äpplebitarna och blanda runt.
Lägg äpplebitarna på kakorna.
Grädda i 175 grader i ca 14 minuter.
Rulla varje del till en boll.
Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd form och platta till lite.
|
Lägg äpplebitarna på kakorna. |
Färdiggräddade. |
Äppelkolasnittar 1 längd, ca 12 kakor
Rulla degen till en lång korv.
Platta till lite.
Skala och dela äpplena i mindre delar.
Häll farinsocker och kanel över äpplebitarna och blanda runt.
Lägg äpplebitarna på degkorven.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Låt svalna lite grann, men skär i snittar innan den kallnar helt.
söndag 9 september 2018
Kycklinggrillspett
ca 20 grillspett
2 kg kycklingfilé i bitar
Marinad
1½ dl grekisk olivolja
1 msk salt
1 msk oregano
3 klyftor vitlök (pressade)
Skär kycklingfiléerna i lagom stora bitar för att sätta på grillspett.
Lägg bitarna i en stor bunke.
Lägg i alla ingredienser till marinaden i bunken.
Blanda om ordentligt.
Låt stå och dra i några timmar.
Blötlägg grillpinnarna en stund innan du ska trä på kycklingbitarna.
Trä på kycklingbitarna på spetten.
Grilla.
Servera t ex tillsammans med potatisgratäng och en stor härlig sallad.
lördag 8 september 2018
Havrekakor med äppelkompott
16 st
200 g smör
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
4 msk strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull.
Häll i övriga ingredienser och rör ihop till en smet.
Klicka ut smeten i aluminiumformar.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 minuter.
Ta ut dem ur ugnen och tryck direkt till i mitten av kakan så att en fördjupning bildas. Jag använde en medicinkopp från apoteket. Jag tyckte att gropen blev lagom stor då.
Gör äppelkompotten.
2 äpplen
½ dl strösocker
½ tsk kanel
1 msk ljus sirap
½ dl vatten
Skala och skär äpplena i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop tills äpplena är mjuka och allt har gått ihop till en kompott.
Låt svalan något.
Skeda ut kompotten i kakgroparna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)