Kokoskräm
lördag 26 mars 2022
Exotisk kokostårta
Kokoskräm
Limepaj
Pajbotten
ca 200 g digestivekex
150 g smält smör
½ tsk salt
Mixa kexen i en matberedare.
Blanda ihop kexsmulor, smält smör och salt.
Tryck ut det i en bakplåtspappersklädd (i botten) springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter.
Förbered fyllningen under tiden som pajskalet är i ugnen.
Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
3-4 limefrukter (zest + 1 dl färskpressad saft)
5 äggulor
Häll kondenserad mjölk i en skål.
Tvätta limefrukterna och riv ner zesten i bunken.
Ha i äggulorna och rör ihop.
Pressa limen. 1 dl limejuice behövs.
Häll i limejuice och rör ihop.
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.
Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in pajen i kylskåpet i minst 3 timmar. Funkar även bra att göra pajen kvällen innan och låta den stå i kylskåp över natten.
Dekoration
1-1½ dl vispgrädde
hallon
Vispa grädden och spritsa (eller klicka ut) ut den på pajen. Dekorera med hallon.
måndag 21 mars 2022
Ris- och kasslergratäng
3½ dl ris
Koka upp vattnet och saltet.
Häll i riset.
Koka tills riset är mjukt.
500 g kassler
1 purjolök
3 dl vispgrädde
1 dl majonäs
½ dl chilisås
riven ost
Skär kasslern i små tärningar.
Strimla purjon.
Vispa ihop grädde, majonäs och chilisås.
Blanda det kokta riset med kassler och purjolök och lägg i en ugnsfast form.
Häll gräddblandningen över kasslerblandningen.
Strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.
Päronpaj
konserverade päron ca 800 g
13 plattor after eight
Smul:
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1,25 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Häll av spadet från päronen.
Dela päronen i bitar och lägg dem i en ugnssäker form.
Lägg after eight över päronen.
Blanda ihop alla ingredienser till smulet och fördela det över chokladen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass.
söndag 20 mars 2022
Pasta med scampi
färsk pasta
400 g scampi
1 stor schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
1 färsk chilifrukt
olivolja
10-16 körsbärstomater
1 dl pastavatten
1-2 dl vispgrädde
½ pressad citron
hackad persilja
salt
svartpeppar
chili flakes
Koka pastan enligt anvisningar på paketen, men spara 1 dl pastavatten.
Hacka chilin och ta bort fröna.
Hacka vitlök och schalottenlök.
Fräs chili, vitlök och schalottenlök tillsammans med olivolja i en stekpanna.
Lägg i räkorna.
Dela tomaterna och lägg i.
Lägg ner pastan i stekpannan.
Häll i pastavatten, grädde och persilja och koka ihop ett par minuter.
Smaka av med citron, salt, svartpeppar och chili flakes.
Smördegsrullar
1 smördegsrulle
marsankräm (1½ dl mjölk + 4 msk marsanpulver)
lite hallonsylt
1 ägg
lite pärlsocker
lite mandelspån
Rulla ut smördegen och skär den i 6 delar.
Skär snitt in i halva degen, se bild nedan. Detta är endast för att få ett mönster och måste inte göras.
Lägg på lite marsankräm och hallonsylt, se bild nedan.
Rulla ihop.
Nyp ihop ytterändarna med en gaffel.
Vispa upp ägget och pensla rullarna.
Strö på lite pärlsocker och mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 18-20 minuter.
Äppeltårta
Tårtbotten
125 g rivet äpple (ca 1½ normalstort äpple)
2 ägg
1½ dl strösocker
120 g vetemjöl
1 tsk malen kanel
½ tsk nymortlad kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
lite salt
½ dl rapsolja
½ dl naturell yoghurt eller filmjölk
Skala och riv äpplena.
Vispa ägg och socker ca 5 minuter med elvisp (medelhastighet).
Tillsätt olja och yoghurt. Sikta sedan ned resten av de torra ingredienserna.
Sist har man i äpplena. Vispa ihop.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Knyckla ihop pappret först och forma det sedan i formen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Den ska vara torr.
Låt kakan kallna.
Dela botten på mitten så att det blir 2 bottnar.
Gör äppelfyllningen under tiden som tårtbotten är i ugnen.
Fyllning + garnering
500 g äpplen (ca 5 st normalstora äpplen)
½ dl vatten
½ dl syltsocker
½ dl farinsocker
lite kanel
lite nymortlad kardemumma
ev lite citronsaft
Skala och skär äpplena i små tärningar. Lägg dem i en kastrull.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka men inte så att de faller isär.
Låt kallna helt.
tisdag 8 mars 2022
Tekakor
ca 20 st
1 dl havregryn
5 dl vatten
50 g smör
½ dl ljus sirap
50 g jäst
9-10 dl rågsikt
2 tsk salt
Blanda havregrynen och hälften av vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut.
Smält smöret i havregröten och blanda i resten av vattnet och sirapen. Låt svalna till 37 grader.
Smula jästen i en assistentbunke (eller vanlig bunke). Ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
Blanda i salt och rågsikt, lite i taget, tills degen släpper kanterna.
Kör degen i assistent i ca 10 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Knåda igenom degen och kavla sedan ut den, ca ½ cm hög.
Stansa ut runda kakor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pudra över lite mjöl och nagga kakorna med en gaffel.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 minuter.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 6-8 minuter. Bröden ska bli gyllenbruna.
Idag gjorde jag dubbel sats. |
Receptet kommer från Fredrik Nylén.
söndag 6 mars 2022
Pinocchiotårta
Sockerkaksbotten
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
50 g flagad mandel
Garnering
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
jordgubbar
Klä 2 springformar med bakplåtspapper. Jag använde en på 24 cm i diameter och en på 20 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper både i botten och runt om på sidorna. Pensla en tunt lager med neutral olja på pappret.
Om man vill kan man ta 2 lika stora springformar eller en långpanna istället.
Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt äggulorna och vispa ihop.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Tillsätt mjölken och vispa ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i de 2 formarna.
Vispa äggvitorna tills de formas till toppar.
Tillsätt citronsaften och sockret, lite i taget, medan du fortsätter att vispa. Fortsätt vispa tills sockret har löst upp sig.
Bred ut marängen över sockerkakssmeten i de båda formarna.
Strö över mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 30-40 minuter.
Låt svalna i formarna.
Vispa ihop grädden och vaniljsockret.
Skölj jordgubbarna och skär dem i bitar.
Jag lade den största botten på ett tårtfat. Där på bredde jag ut en del av grädden och lade på jordgubbsbitar. Därefter lade jag på den mindre tårtbotten och spritsade ut lite grädde och dekorerade med jordgubbsbitar.
Receptet kommer från Fredrik Nylén.
Kanelbullar
Greta gris-kladdkaka
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.