1 person = 4 små pannkakor
1 mosad banan
2 ägg
Vispa ihop till en jämn smet.
Stek i smör.
2 tsk vaniljsocker
2,75 dl vetemjöl
3 ägg
175 g smält smör
2 äpplen, rivna
kanel
kardemumma
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smält smör och äggen. Rör ihop.
Tillsätt de finrivna äpplena. Rör ihop.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
Pudra över kanel och nystött kardemumma. Jag har kardemummakärnor i en pepparkvarn. Supersmidigt.
Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 22 minuter.
Låt svalna.
Servera med vispgrädde, vaniljsås eller vaniljglass.
6 portioner
ca 700 g fläskfilé
1½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1½ msk färsk finriven ingefära
1½-2 paprikor
1 knippe salladslök, 125 g
salt
peppar
3 dl vatten
3 msk tomatpuré
3 msk strösocker
½-1 tsk sambal oelek
3 msk vitvinsvinäger
1½ msk majsstärkelse
Skär köttet i strimlor.
Skala lök, vitlök och ingefära. Skär löken i tunna strimlor. Riv vitlöken och ingefäran fint på ett rivjärn.
Skär paprikorna i strimlor.
Skär salladslöken i bitar.
Stek köttet i olja. Krydda med salt och peppar.
Lägg i lök, vitlök, ingefära, paprika och salladslök.
Blanda vatten, tomatpuré, socker, sambal oelek, vinäger och majsstärkelse. Häll det över köttet och låt puttra ihop ca 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.
14 st
3 ägg
2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
3½ dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl mjölk
2 normalstora grovrivna äpplen
florsocker att pudra över den färdiga kakan
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, ca 5 minuter.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner dessa i äggfluffet.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör om.
Tillsätt de rivna äpplena och rör ihop alltsammans.
Häll smeten i en smord och bröad form. Jag bröar med kokos men det går bra med ströbröd eller mjöl också.
Grädda kakan mitt i ugnen i 180 grader i ca 43 minuter.
Låt kakan svalna i formen innan man stjälper upp den.
Pudra över florsocker.
Kladdkaka
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ dl kokos
lite salt
100 g smält smör
2 ägg
Lägg alla torra ingredienser i en bunke och rör om.
Tillsätt det smälta smöret. Rör om.
Tillsätt äggen. Rör om.
Häll smeten i en smörad och kokosbröad springform, 24 cm i diameter.
Fyllning
3 äpplen
30 g smör
2 msk farinsocker
2 msk kanel
1 tsk kardemumma
Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar.
Lägg äpplebitarna i en stekpanna tillsammans med smör, socker, kanel och kardemumma.
Stek tills äpplena är mjuka och sockret har smält..
Häll äppelblandningen över kladdkakesmeten.
Smuldeg
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
Nyp ihop alla ingredienser till ett smul.
Fördela smuldegen över äppelblandningen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Låt svalna.
Ställ i kylskåp ett par timmar så att den sätter sig.
Servera med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
salt
peppar
Stek eller grilla abborrfiléerna.
Krydda med salt och peppar.
Hummervinägrett 4-5 personer
1 schalottenlök
½ msk rapsolja
½ dl sweet chilisås
3 msk rödvinsvinäger
2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
2 msk smör
½ dl hackad gräslök
½ krm salt
Skala och hacka löken.
Fräs den i olja i 1-2 minuter.
Tillsätt sweet chilisås, vinäger, fond och vatten.
Låt koka ihop till ca hälften av vätskan återstår.
Sila bort schalottenlöken.
Rör ner smör och gräslök.
Smaka av med salt.
Kantarell- och potatissallad
potatis
kantareller
ruccola
sockerärtor eller grön sparris
Ugnsrosta potatisen med olja, pressad vitlök och salt i 200 grader i ca 20 minuter.
Rensa, förväll och stek kantarellerna. Salta och peppra.
Koka sockerärtorna eller sparrisen i 2 minuter.
Blanda ihop till en sallad.
Deg
1,25 dl mjölk
25 g jäst (½ paket)
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
60 g rumstempererat smör
1 ägg
ca 5½ dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader.
Häll den i en assistent eller bunke.
Smula ner jästen.
Tillsätt allt utom mjölet.
Ta lite mjöl i taget tills degen är smidig och släpper kanten.
Kör degen i assistenten ca 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Kavla ut degen ca 1½ cm tjock och stansa ut cirklar som är ca 8 cm i diameter.
Lägg cirklarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Stansa ut ett hål i mitten på varje cirkel.
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.
Sockerlag
½ dl strösocker
½ dl vatten
Koka ihop vatten och socker. Sockret ska lösa upp sig.
Pensla munkarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen.
All sockerlag ska gå åt.
Glasyr alt 1 (12 munkar)
1 chokladkaka (185-200 g)
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa munkarna i chokladen.
Dekorera ev med något strössel.
Glasyr alt 2 (12 munkar)
0,75 dl mjölk
5½ dl florsocker
1 dl kakao
½ tsk salt
Lägg alla ingredienser i en kastrull.
Värm och rör tills glasyren är glansig och len.
Doppa munkarna i glasyren.
Dekorera ev med något strössel.
Glasyr alt 3 (12 munkar)
6 dl florsocker
ca 0,75 dl vatten
Häll florsockret i en skål.
Ta lite vatten i taget och rör till önskad konsistens.
Tillsätt ev lite pastafärg eller karamellfärg.
Doppa munkarna i glasyren.
Dekorera ev med något strössel.
Pajskal
75 g smält smör
200 g kex/kakor
Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Häll i det smälta smöret och mixa ihop.
Tryck ut smulet i en pajform. Tryck med baksidan av en sked så att det blir kompakt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Tag ut och häll i fyllningen.
Jag använde dessa kakor. |
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
saft från 4 limefrukter
zest från 3 limefrukter
1 msk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor
Blanda ihop allt till en smet och häll detta i pajskalet.
Grädda ytterligare ca 15 minuter.
Låt svalna helt.
Ställ i kylskåp minst 1½ timme före servering.
Garnering
2 dl vispgrädde
ev zest från 1 limefrukt
Vispa upp grädden.
Blanda ev i limezest.
Spritsa eller klicka ut grädden över pajen.
25 st
Bulldeg
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
ca 6 dl vetemjöl
Jag använder alltid en assistent när jag gör bulldeg, men det går lika bra att knåda för hand i en bunke.
Rör ut jästen i ½ dl mjölk.
Tillsätt resten av mjölken, smör och socker.
Ha i lite mjöl i taget tills du får en smidig deg.
Kör degen ca 10 minuter i assistenten.
Kavla ut degen och dela den i 25 kvadrater.
Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1½ msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop fyllningen och klicka ut den på kvadraterna, ca 1 tsk på varje ruta.
Nyp ihop rutorna diagonalt.
Lägg knytena i bullformar på en plåt.
Låt jäsa ca 2 timmar under bakduk.
Pensling
1 ägg
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 250 grader i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna.
Glasyr
1,5 dl florsocker
1,25 msk vatten
Blanda florsocker och vatten.
Ringla över glasyren på de helt svalnade bullarna.