14-16 st
lördag 16 december 2023
Kaninkolakakor
Salt kolafudge
3 dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
½-1 msk glykos
100 g vit choklad (finhackad)
50 smör
1½ tsk flingsalt + extra till garnering
Koka grädde, socker, sirap, vaniljsocker och glykos till 120 grader.
Dra av från värmen och rör ner smör och flingsalt.
Sist lägger man i den vita chokladen. Rör tills det är en slät smet utan klumpar.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 20 cm eller något mindre. Jag använder en ställbar gjutbalk.
Strö eventuellt över lite extra flingsalt och ställ in i kylskåp.
Skär i bitar när den har stelnat.
Här testade jag att hälla smeten i en silikonform. När de stelnat pudrade jag över lite guldglitter.
Jultårta
Kaka nr 1 - röd
röd pastafärg
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.
Kaka nr 2 - grön
grön pastafärg
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.
Till spritsningen använde jag Wiltons tyll nr 366. |
söndag 8 oktober 2023
Äppelkaka med saffran
24 rutor
160 g smält smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1 påse saffran (½ g)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g riven mandelmassa
nymortlade kardemummakärnor (mängd efter tycke och smak)
2-3 äpplen (beroende på storlek)
Lägg mandelmassan i frysen. Det går lättare att riva den senare då.
Ta fram en form ca 20x30 cm och lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker 4-5 minuter med elvisp.
Tillsätt smör och saffran. Vispa ihop.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa på lägsta hastighet och tillsätt mjölken efter hand.
Häll smeten i formen.
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar.
Strö äpplena över smeten.
Strö kardemumma över äpplena. Jag har kardemummakärnor i en pepparkvarn. Smidigare än att mortla tycker jag. Mängden kardemumma tar man efter tycke och smak.
Ta fram mandelmassan ur frysen och riv den över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter (känn med sticka så att den är klar).
Låt svalna.
Skär i rutor.
onsdag 14 juni 2023
Hallonbiskvier
10 st
Botten
200 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning/ smörkräm
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
1 dl hallon
Topping
150 g mörk choklad
½ msk matolja
Botten
Riv mandelmassan.
Vispa ihop mandelmassa och äggvita till en slät massa.
Spritsa eller klicka ut 10 st runda små bottnar på en bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12-13 minuter.
Låt svalna.
Fyllning
Vispa smöret med elvisp ett par minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en slät massa.
Montering
Vänd på bottnarna och bred på smörkrämen som toppar. Jag använder en vanlig matsked som jag vänder upp och ner.
Ställ i kylen i ca 1 timme.
Topping
Smält den mörka chokladen över vattenbad.
Tillsätt oljan. Rör om.
Ta ut biskvierna från kylen och doppa dem i den mörka chokladen.
Tips: Sätt en tandpetare i botten av biskvierna så går det lätt att doppa dem utan att det blir kladdigt.
Studenttårta
Tårtan räcker till ca 32 personer.
Rulltårtebotten
Det behövs 3 bottnar till tårtan. Receptet nedan är till 1 botten.
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
3 msk vetemjöl
2½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i 5 minuter.
Sikta ner potatismjöl, mjöl och bakpulver.
Blanda snabbt och försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 7-8 minuter.
Låt svalna.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på.
Fyllning 1: mangocurd + vispgrädde
Gör 2 satser av curden. Receptet nedan är till 1 sats. Det blir inte så bra att göra dubbel sats så gör den i två omgångar.
2 dl mixad mango (250 g fryst mango i tärningar)
zest från 1 citron
4 msk nypressad citronjuice (från 1 citron)
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk maizenastärkelse
50 g smör
Lägg mangotärningarna i en mixer och mixa tills du har en slät massa.
Lägg i alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Vispa ihop.
Låt koka upp och sjud sedan i 2 minuter. Vispa/rör försiktigt hela tiden.
Dra av från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält.
Låt svalna.
Bred curden över den första bottnen.
Vispa 2½ dl vispgrädde och bred ut över curden.
Mangocurd och vispgrädde. |
Fyllning 2: passionsfruktscurd + vispgrädde
Gör 2 satser av curden. Receptet nedan är till 1 sats. Det blir inte så bra att göra dubbel sats så gör den i två omgångar.
200 g passionsfruktskärnor (frysta tärningar funkar bra)
juice och zest från 1 citron
2 ägg
1 dl strösocker
1½ msk maizenastärkelse
50 g rumsvarmt smör
Lägg i alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Vispa ihop.
Låt koka upp och sjud sedan i 2 minuter. Vispa/rör försiktigt hela tiden.
Dra av från värmen och tillsätt smöret. Rör tills det har smält.
Låt svalna.
Bred curden över den andra bottnen.
Vispa 2½ dl vispgrädde och bred ut över curden.
Lägg den tredje bottnen överst.
Passionsfruktscurd och vispgrädde. |
Täcke
5 dl vispgrädde
Vispa grädden och bred ut den över hela tårtan.
Dekoration: gul och blå frosting att spritsa + ev lite citronmeliss
söndag 11 juni 2023
Sommarbudapest
6 äggvitor
Ta fram en långpanna 30 x 40 cm och lägg på ett bakplåtspapper.
Pensla lite neutral olja på pappret.
Fyllning
2 dl vispad grädde
1 burk mandarinklyftor
hallon (mängd efter behag)
Rulla försiktigt ihop tårtan. Ta hjälp av bakplåtspappret.
Dekoration
50-75 g smält choklad som ringlas över tårtan
1½ dl vispad grädde
färska jordgubbar
ev lite citronmeliss
tisdag 6 juni 2023
Nationaldagstårta
Kaka nr 1 - gul
gul pastafärg
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.
Kaka nr 2 - blå
blå pastafärg
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.
Lager 1 |
Lager 2 |
Lager 3 |
tisdag 23 maj 2023
Fotbollströjetårta
Tårtbotten
Fyllning 1
Vaniljkräm:
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde
Fyllning 2
500 - 600 g mosade jordgubbar, 1 liter
1 dl vispad grädde
Täcke