onsdag 30 oktober 2019
Saffransbiscotti med choklad
100 g smör
1 kuvert saffran
1½ dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g hackad mandel
50 g hackad mörk choklad
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Blanda i saffran och låt svalna lite.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner äggen i smöret och därefter de torra ingredienserna.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i 3 delar.
Rulla ut varje del till rullar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut dem och sänk samtidigt temperaturen i ugnen till 100 grader.
Skär längderna i sneda bitar som du låter ligga kvar på plåten. Försök gärna att sära lite på bitarna.
Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
Stäng av värmen och låt biscottin stå kvar och torka på eftervärme.
måndag 28 oktober 2019
Halloweenmuffins
12-15 st
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smör och vatten.
Sist rör du ner äggen.
Häll smeten i muffinsformar som står i en muffinsplåt.
Grädda på 175 grader i 18 minuter.
Låt svalna.
Dekorera med ögon (godis) och halva oreokex.
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smör och vatten.
Sist rör du ner äggen.
Häll smeten i muffinsformar som står i en muffinsplåt.
Grädda på 175 grader i 18 minuter.
Låt svalna.
Dekorera med ögon (godis) och halva oreokex.
söndag 27 oktober 2019
Saffranskaka
En riktigt saftig saffranskaka. En av mina favoriter.
175 g smör
1 paket saffran
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
3,75 dl vetemjöl
Florsocker att pudra över den färdiga kakan.
Smält smöret och blanda i saffran.
Vispa ägg och socker pösigt, 5 minuter med elvisp.
Tillsätt bakpulver, mjöl, mjölk samt smörblandningen.
Blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smörad och bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i 180 grader längst ner i ugnen i 45 minuter.
Låt svalna.
Pudra över florsocker före servering.
175 g smör
1 paket saffran
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
3,75 dl vetemjöl
Florsocker att pudra över den färdiga kakan.
Smält smöret och blanda i saffran.
Vispa ägg och socker pösigt, 5 minuter med elvisp.
Tillsätt bakpulver, mjöl, mjölk samt smörblandningen.
Blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smörad och bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i 180 grader längst ner i ugnen i 45 minuter.
Låt svalna.
Pudra över florsocker före servering.
fredag 25 oktober 2019
Halloweenkakor
Bajskorvar (chokladbollar) till halloween!
ca 18 st
4½ dl havregryn
4½ dl havregryn
1 dl strösocker
50 g smält smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca ½ dl kallt kaffe (till lagom konsistens)
söndag 20 oktober 2019
Chokladcheesecake
ca 12 bitar
(tid ca 45 minuter + ca 2 timmar i kylen)
Botten
65 g smör
12 digestivekex
1 tsk snabbkaffepulver
3 msk strösocker
Smält smöret och mixa med övriga ingredienser i en matberedare.
Tryck ut massan i en springform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt.
Fyllning
4 gelatinblad
200 g mörk choklad (Jag använder Marabou.)
2 ägg
200 g rumsvarm philadelphiaost
0,75 dl strösocker
50 g hackad choklad
2,5 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält 200 g choklad och låt svalna.
Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull med 2 msk vatten.
Dela äggen i gulor och vitor.
Rör ihop äggulor, philadelphiaost och 0,75 dl strösocker.
Tillsätt gelatinlösningen, den smälta chokladen och den hackade chokladen.
Vispa grädden.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 3 msk strösocker och vispa lite till.
Vänd försiktigt ner grädden i chokladsmeten.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i chokladsmeten. Man vill behålla fluffet så vispa inte!
Häll smeten över digestivebotten.
Täck med folie och sätt in i kylskåp för att stelna, minst 2 timmar.
Garnering
frystorkade hallon
Garnera med det du tycker om, t ex :
- jordgubbar och chokladdekorationer
- spritsad grädde och bär
(tid ca 45 minuter + ca 2 timmar i kylen)
Botten
65 g smör
12 digestivekex
1 tsk snabbkaffepulver
3 msk strösocker
Smält smöret och mixa med övriga ingredienser i en matberedare.
Tryck ut massan i en springform, ca 24 cm i diameter.
Ställ kallt.
Fyllning
4 gelatinblad
200 g mörk choklad (Jag använder Marabou.)
2 ägg
200 g rumsvarm philadelphiaost
0,75 dl strösocker
50 g hackad choklad
2,5 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält 200 g choklad och låt svalna.
Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull med 2 msk vatten.
Dela äggen i gulor och vitor.
Rör ihop äggulor, philadelphiaost och 0,75 dl strösocker.
Tillsätt gelatinlösningen, den smälta chokladen och den hackade chokladen.
Vispa grädden.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt 3 msk strösocker och vispa lite till.
Vänd försiktigt ner grädden i chokladsmeten.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i chokladsmeten. Man vill behålla fluffet så vispa inte!
Häll smeten över digestivebotten.
Täck med folie och sätt in i kylskåp för att stelna, minst 2 timmar.
Garnering
frystorkade hallon
Garnera med det du tycker om, t ex :
- jordgubbar och chokladdekorationer
- spritsad grädde och bär
lördag 19 oktober 2019
Pepparkakssnittar
1½ dl strösocker
2½ msk pepparkakskrydda
2 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Jag använder matberedare.
Rulla till 2 längder och lägg på plåten. Platta till lite.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna lite grann innan du skär kakan i snittar.
fredag 18 oktober 2019
Dansk drömkaka
18 bitar
Kaka
2 ägg
150 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
1 dl mjölk
125 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker med elvisp ca 5 minuter.
Smält smöret och blanda med mjölken till det är fingervarmt.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggblandningen växelvis med mjölken och smöret.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x20 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen gör man kokostoppingen.
Kokostopping
100 g smör
150 g kokosflingor
150 g brunt farinsocker
50 g strösocker
½ dl mjölk
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta samman.
Koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter.
När du tar ut kakan så brer du försiktigt ut kokostoppingen över kakan och ställer tillbaka den i ugnen.
Grädda ytterligare ca 5 minuter tills kakan har fått lite färg.
Låt svalna och skär sedan i bitar.
Kaka
2 ägg
150 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
25 g smör
1 dl mjölk
125 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker med elvisp ca 5 minuter.
Smält smöret och blanda med mjölken till det är fingervarmt.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggblandningen växelvis med mjölken och smöret.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x20 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen gör man kokostoppingen.
Kokostopping
100 g smör
150 g kokosflingor
150 g brunt farinsocker
50 g strösocker
½ dl mjölk
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta samman.
Koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter.
När du tar ut kakan så brer du försiktigt ut kokostoppingen över kakan och ställer tillbaka den i ugnen.
Grädda ytterligare ca 5 minuter tills kakan har fått lite färg.
Låt svalna och skär sedan i bitar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)