söndag 26 maj 2019
Frukttårta i långpanna
32 bitar
Rulltårtebotten
Gör 3 stycken bottnar. Receptet ger 1 botten.
4 ägg
2½ dl strösocker
drygt 1 dl Manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)
drygt ½ dl potatismjöl
drygt 1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, ca 4 -5 minuter med elvisp.
Blanda mjölsorterna och bakpulvret och häll det i äggsmeten.
Vispa försiktigt ihop.
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna 30 x 40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 265 grader i 5 minuter.
Låt svalna.
Vänd sedan kakan upp och ner på ett sockrat (½-1 msk socker) bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret som sitter fast på kakan.
Fyllning 1
ca 700 g jordgubbssylt
2½ dl vispad grädde
Fyllning 2
marsankräm (5 dl mjölk + 12½ msk marsanpulver)
2½ dl vispad grädde
Spackling
5 dl vispad grädde
Dekoration
5 dl vispad grädde som spritsas ut
350-400 g jordgubbar i bitar
5-6 persikohalvor i bitar
gröna vindruvor
chokladknappar att strö över
söndag 12 maj 2019
Daimsnittar
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 dubbeldaim
2 dubbeldaim
Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Hacka daimen.
Hacka daimen.
Blanda ihop alla ingredienser utom daimen till en smidig deg. Jag använder matberedare.
När degen gått ihop knådar man in den hackade daimen.
När degen gått ihop knådar man in den hackade daimen.
Rulla till 2 längder och lägg på plåten. Platta till lite.
Grädda i ugnen i ca 14-15 minuter.
Låt svalna lite grann innan du skär kakan i snittar.
onsdag 8 maj 2019
Rabarbersnittar
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
drygt 1 dl rabarberkräm, se recept nedan
drygt 1 dl rabarberkräm, se recept nedan
Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Jag använder matberedare.
Rulla till 2 längder och lägg på plåten. Platta till lite.
Gör som ett långt dike med ett finger.
Där lägger man rabarberkräm.
Gör som ett långt dike med ett finger.
Där lägger man rabarberkräm.
Grädda i ugnen i ca 15-18 minuter.
Låt svalna lite grann innan du skär kakan i snittar.
Får dock inte kallna helt.
Rabarberkräm:
ca 200 g rabarber i småbitar
1-1½ dl vatten
½ dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
Lägg allt i en kastrull.
Koka allt tills rabarberna trasas sönder, några minuter.
Blanda ihop ett par matskedar vatten med lite potatismjöl och rör ner detta i kastrullen.
Rör hela tiden tills du får önskad konsistens.
Låt kallna.
All rabarberkräm går inte åt till kakan. Ät resten till frukost med kall mjölk. Mmmm .....
söndag 5 maj 2019
Pinocchiokladdkaka
2 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
100 g smält smör
2 ägg
jordgubbsbitar
Rör ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt smöret och äggen.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll i en smord och bröad/mjölad form.
Strö över jordgubbarna.
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum. Man ska kunna vända bunken upp och ner.
Tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa en stund till.
Bred ut marängsmeten över kladdkakesmeten.
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum. Man ska kunna vända bunken upp och ner.
Tillsätt lite socker i taget och fortsätt att vispa en stund till.
Bred ut marängsmeten över kladdkakesmeten.
Grädda i 175 grader i ca 25-27 minuter. Kakan ska få lite färg.
Låt svalna helt.
Dekoration
3 dl vispgrädde
jordgubbar
lördag 4 maj 2019
Daimtårta
Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner.
Blanda i sockret och vispa ytterligare en stund.
Bred ut marängen till en cirkel på ca 24 cm i diameter, på ett bakplåtspapper eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter och bred ut marängen där.
Grädda i 135 grader varmluft (eller 150 grader över/undervärme) i 45 minuter.
Låt svalna.
Glass
6 äggulor
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde
4 dubbeldaim + 1 dubbeldaim att strö över
ev hallon av dekorera med
Vispa äggulor och florsocker pösigt, några minuter med elvisp.
Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.
Hacka daimen i bitar och vänd ner den i smeten.
Häll glassmeten över marängen.
Strö över den sista daimen och ställ sedan in tårtan i frysen 5 timmar.
Strö eventuellt över lite hallon innan servering.
Hackad daim. |
Tunnbrödsrullar
4-5 tunnbröd
150 g kallrökt lax i små bitar
½ finhackad rödlök
2 kokta potatisar i små bitar
2 kokta ägg (hackade)
1 burk röd stenbitsrom
gräslök
dill
salt
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
Blanda ihop allt i en bunke.
Bred ut över tunnbröden och rulla ihop.
Servera som hela rullar som picnicmat eller skär i bitar och ha till en buffé.
fredag 3 maj 2019
Smoothie med smak av mango, ananas, banan och äpple
ca 125 g frukt
1 dl äppeljuice
Jag använde en färdig påse med mango, ananas och banan. Väldigt smidigt.
Mixa frukten.
Tillsätt lite juice i taget.
Häll upp i glas.
Jag toppade med ett par hallon bara för att det är gott och för att jag hade det hemma.
Klart!
Ger 2 dl färdig smoothie.
En stor påse innehåller 4 små påsar. Smidigt att ta upp så många som man behöver för tillfället. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)