tisdag 15 januari 2019
Havskräftor med limeörtsmör
havskräftor
limeörtsmör, se recept nedan
Limeörtsmör
2-3 pressade vitlöksklyftor
100 g rumstempererat smör
2 msk finklippt dill
saften av ½ lime
salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser till limeörtsmöret.
Dela kräftorna på längden och lägg dem i en ugnsfast form.
Bred smöret över kräftorna.
Gratinera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 5 minuter.
Servera med gott lantbröd.
torsdag 10 januari 2019
Hummer på salladsbädd
Den här ganska stora förrätten är verkligen nyår för mig. Ingen nyår utan hummer!
4 portioner
4 humrar
limeörtsmör, se recept nedan
ruccola
gurka
tomater
creme fraiche
stenbitsrom eller löjrom
lime eller citron
4 skivor formfranska
Limeörtsmör
2-3 pressade vitlöksklyftor
100 g rumstempererat smör
2 msk finklippt dill
saften av ½ lime
salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser till limeörtsmöret.
Skala humrarna och lägg dem i en ugnsfast form.
Bred smöret över humrarna.
Gratinera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 5 minuter.
Skär bort kanterna på brödet.
Skär de 4 brödskivorna på diagonalen så att du får 8 trianglar.
Stek brödet i olivolja. Krydda ev med lite salt och oregano.
När man stekt brödet på båda sidor och tagit upp dem så gnuggar man en vitlöksklyfta mot brödet.
Lägg upp på tallrikar.
4 portioner
4 humrar
limeörtsmör, se recept nedan
ruccola
gurka
tomater
creme fraiche
stenbitsrom eller löjrom
lime eller citron
4 skivor formfranska
Limeörtsmör
2-3 pressade vitlöksklyftor
100 g rumstempererat smör
2 msk finklippt dill
saften av ½ lime
salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser till limeörtsmöret.
Skala humrarna och lägg dem i en ugnsfast form.
Bred smöret över humrarna.
Gratinera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 5 minuter.
Skär bort kanterna på brödet.
Skär de 4 brödskivorna på diagonalen så att du får 8 trianglar.
Stek brödet i olivolja. Krydda ev med lite salt och oregano.
När man stekt brödet på båda sidor och tagit upp dem så gnuggar man en vitlöksklyfta mot brödet.
Lägg upp på tallrikar.
fredag 4 januari 2019
Smörgåstårta
10 portioner
2 paket jubileumskaka (bröd från Polarbröd)
2 paket innehåller 4 stora runda bröd. Det går 3 stycken till den här smörgåstårtan.
3 dl hårt vispad vispgrädde
5 dl creme fraiche
Blanda ihop och dela upp lika i 3 olika skålar.
En del blandas med
½ hackad purjolök
1 burk tonfisk i olja (häll av oljan)
3 kokta ägg (hackade)
En del blandas med
2 hg hackad rökt skinka
ca 150 g bostongurka
(2 avokado i bitar)
En del behålls naturell och breds på det översta brödet.
Garnera med det som du tycker om. Jag tog:
kokta ägg (5 st)
ruccola
räkor
ost
skinka
gurka
tomater
paprika
vindruvor
citron
Utseendet blir ju olika för varje gång. Nedan ser man ett par exempel.
2 paket jubileumskaka (bröd från Polarbröd)
2 paket innehåller 4 stora runda bröd. Det går 3 stycken till den här smörgåstårtan.
3 dl hårt vispad vispgrädde
5 dl creme fraiche
Blanda ihop och dela upp lika i 3 olika skålar.
En del blandas med
½ hackad purjolök
1 burk tonfisk i olja (häll av oljan)
3 kokta ägg (hackade)
En del blandas med
2 hg hackad rökt skinka
ca 150 g bostongurka
(2 avokado i bitar)
En del behålls naturell och breds på det översta brödet.
Garnera med det som du tycker om. Jag tog:
kokta ägg (5 st)
ruccola
räkor
ost
skinka
gurka
tomater
paprika
vindruvor
citron
Utseendet blir ju olika för varje gång. Nedan ser man ett par exempel.
Understa lagret med skinka och bostongurka. |
Andra lagret med tonfisk,ägg och purjolök. |
Tårtan är täckt med grädde/creme fraiche-blandningen. |
torsdag 3 januari 2019
Pepparkaksdammsugare
Visst är det gott med pepparkaksdeg! Marsipan är ju också gott. Varför inte kombinera dessa två goda saker till en god kaka? Jodå, det gick utmärkt. Jag tog bara bort jäsmedlet (bikarbonaten) i pepparkaksdegen.
ca 40 st dammsugare
Pepparkaksdeg:
150 g smör
0,75 dl ljus sirap
ca 40 st dammsugare
Pepparkaksdeg:
150 g smör
0,75 dl ljus sirap
2 dl socker
½ påse Santa Maria pepparkakskryddor (9 g)
2 små ägg
6½ dl vetemjöl
Koka upp smör, socker, sirap och pepparkakskryddorna.
Låt kallna.
Tillsätt äggen.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen slät. Den ska släppa från bunkens kant.
Den är nu ganska lös men sätter sig i kylen.
Låt vila i kylen minst 3 timmar.
Smidigt att göra den kvällen innan man vill baka och låta den stå över natten.
500 g marsipan
200 g mörk choklad
Kavla ut en bit marsipan.
Rulla en bit pepparkaksdeg till en lång korv, ca 1½-2 cm tjock.
Lägg pepparkaksdegen på marsipanen.
Rulla ihop så att marsipanen täcker pepparkaksdegen.
Skär i lagom långa bitar, ca 5-6 cm.
Fortsätt så med resten av degen och marsipanen.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa ändarna på kakorna i chokladen.
Låt stelna.
Jag färgade en del av marsipanen och gjorde marsipanblommor med en sockerkula som jag dekorerade med.
onsdag 2 januari 2019
Potatisgratäng
5 portioner
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
1½ tsk salt
malen svartpeppar
750 g mjölig potatis
100-150 g riven gratängost
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Jag använder matberedaren.
Strimla purjolöken.
Lägg purjolöken i en stor stekpanna/gryta med smör i.
Pressa ner vitlöken.
Fräs tills löken är mjuk.
Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar.
Koka upp.
Lägg i potatisskivorna.
Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar.
Smörj en ugnsfast form. Min form är 20 x 30 cm.
Häll blandningen i formen och strö över osten.
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
2½ dl mjölk
2½ dl vispgrädde
1½ tsk salt
malen svartpeppar
750 g mjölig potatis
100-150 g riven gratängost
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Jag använder matberedaren.
Strimla purjolöken.
Lägg purjolöken i en stor stekpanna/gryta med smör i.
Pressa ner vitlöken.
Fräs tills löken är mjuk.
Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar.
Koka upp.
Lägg i potatisskivorna.
Sjud blandningen tills gräddmjölken tjocknar.
Smörj en ugnsfast form. Min form är 20 x 30 cm.
Häll blandningen i formen och strö över osten.
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Potatisen och gräddblandningen i en stor stekpanna. |
tisdag 1 januari 2019
Nyårskladdkaka
En kladdkaka med mörk chokladtryffel som är dekorerad med vispgrädde och pannacottakupoler med smak av hallon och nougat. Därefter pudrad med ätbart glitter.
Tänk på att börja med pannacottakupolerna eftersom de ska stå och stelna i minst 4 timmar. Det är ett långt recept med många olika delar, men låt dig inte avskräckas. Det är inga svåra moment, förutom att det kan vara lite trixigt att få ut kupolerna ur formen, men ta det lugnt så går det bra.
Kladdkaka
Chokladtryffel
½ dl vispgrädde
1 msk smör
100 g mörk choklad (Jag använder Marabou.)
Finhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av värmen och lägg i chokladen.
Rör tills du har en slät och blank kräm.
Häll chokladtryffeln över den helt avsvalnade kakan.
Hallonpannacotta
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
50 g hallonpuré (100-120 g hallon)
Koka upp hallonen.
Lägg hallonen i en sil och sila bort hallonfröna. Här vill man bara ha en slät puré.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och hallon i en kastrull och koka upp.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4-5 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.
Nougatpannacotta
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
½ tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
1 dubbelnougat (43 g)
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och nougaten i en kastrull och koka upp.
Se till att nougaten smälter.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.
1 dl vispgrädde
ätbart glitter
När pannacottan har stelnat tar man ur dem ur formarna och lägger dem på kladdkakan som är täckt med tryffeln.
Vispa grädde och spritsa ut.
Avsluta med att pudra över lite ätbart guldglitter för en lyxigare känsla.
Jag brukar ta en tekula/sil och lägga glittret i och sedan pudra över kakan.
Det går åt väldigt lite glitter så en sådan burk räcker väldigt länge.
Gott Nytt År!
Tänk på att börja med pannacottakupolerna eftersom de ska stå och stelna i minst 4 timmar. Det är ett långt recept med många olika delar, men låt dig inte avskräckas. Det är inga svåra moment, förutom att det kan vara lite trixigt att få ut kupolerna ur formen, men ta det lugnt så går det bra.
Kladdkaka
150 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter.
Låt kakan svalna.
Chokladtryffel
½ dl vispgrädde
1 msk smör
100 g mörk choklad (Jag använder Marabou.)
Finhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av värmen och lägg i chokladen.
Rör tills du har en slät och blank kräm.
Häll chokladtryffeln över den helt avsvalnade kakan.
Hallonpannacotta
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
50 g hallonpuré (100-120 g hallon)
Koka upp hallonen.
Lägg hallonen i en sil och sila bort hallonfröna. Här vill man bara ha en slät puré.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och hallon i en kastrull och koka upp.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4-5 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.
Nougatpannacotta
1 dl vispgrädde
1 msk mjölk
½ tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
1 dubbelnougat (43 g)
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Häll i grädde, mjölk, vaniljsocker och nougaten i en kastrull och koka upp.
Se till att nougaten smälter.
Stäng av värmen och lägg i det urkramade gelatinbladet.
Rör tills det smält.
Häll upp i kupolformarna.
Varje kupol innehåller 30 ml. Det räcker till 4 kupoler.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.
Den här formen använde jag. |
1 dl vispgrädde
ätbart glitter
Detta glitter finns i de flesta mataffärer. Finns även silverglitter och rött glitter. |
När pannacottan har stelnat tar man ur dem ur formarna och lägger dem på kladdkakan som är täckt med tryffeln.
Vispa grädde och spritsa ut.
Avsluta med att pudra över lite ätbart guldglitter för en lyxigare känsla.
Jag brukar ta en tekula/sil och lägga glittret i och sedan pudra över kakan.
Det går åt väldigt lite glitter så en sådan burk räcker väldigt länge.
Gott Nytt År!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)