1 g saffran (2 påsar)
söndag 12 december 2021
Saffransstjärna
1 g saffran (2 påsar)
Chokladtårta
Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 minuter. Känn med sticka, kakan ska vara torr.
Låt svalna.
Tryffeltopping
1½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad (Jag använder Marabou)
2 msk smör
Grovhacka chokladen.
Koka upp grädde och smör.
Dra av från värmen och häll i chokladen.
Rör tills all choklad har smält och du får en slät och blank kräm.
Ställ i kylskåp för att stagna till ca 30-45 minuter.
Ta en del av tryffeln och bred över den helt avsvalnade kakan.
Ställ tillbaka resten av tryffeln i kylskåp för att stagna till ytterligare, 20-30 minuter.
Spritsa ut resten av tryffeln över kakan.
Blåbärsgrottor
20 st
Blåbärscurd
250 g blåbär
1/4 citron (saft + zest)
0,75 dl strösocker
2 ägg
25 g smör
Koka blåbären på svag värme i ca 10 minuter.
Pressa dem genom en finmaskig sil med baksidan av en sked.
Det är bara blåbärssaften som ska användas, ej skalen.
Lägg blåbärssaften i en kastrull.
Tillsätt citronsaft, citronzest, socker och ägg.
Hetta upp under omrörning. Rör/vispa tills det tjocknar, ca 5-10 minuter.
Dra bort från värmen och tillsätt smöret.
Vispa/rör tills smöret har smält.
Curden håller sig 3-4 veckor i kylskåp.
Saffranskaka med citronglasyr
Kakan
3 ägg
2½ dl strösocker
1 kuvert saffran (½ gram)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
1 dl mjölk
Glasyren
50 g smör
1 msk vaniljsocker
4½ dl florsocker
2-3 msk nypressad citronsaft
Garnering
kokosflingor
Kakan
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt, ca 5 minuter med elvisp.
Blanda ner övriga ingredienser och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smörad och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Känn med en sticka. Stickan ska vara torr.
Låt svalna.
Glasyren
Smält smöret.
Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och florsocker.
Tillsätt lite citronsaft i taget tills det blir en lagom bredbar glasyr.
När kakan har svalnat så häller man på glasyren och garnerar med kokosflingor.
Smålandsrulle
Detta är sååååå gott. Har du varit på Hultsfredsfestivalen eller någon marknad däromkring så har du kanske ätit dessa godingar. Kanske inte ser så märkvärdigt ut men det är det. Det måste dock vara exakt dessa tillbehör för det är helheten som gör det. Det går inte att byta ut något, heller inte lägga till eller dra ifrån något. Det måste vara exakt så här för att det ska smaka så fantastiskt gott.
4 rullar
1 förpackning kokta kikärtor
1½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/4 dl vatten
salt
svartpeppar
4 tunnbröd
strimlad isbergssallad
alfa alfa groddar
strimlad gul lök
hackad smörgåsgurka
riven ost
Häll av och skölj kikärtorna tills det slutar att skumma.
Hetta upp oljan och fräs kikärtorna.
Tillsätt pressad vitlök, spiskummin och paprikpulver. Låt fräsa lite.
Dra bort från värmen och tillsätt vattnet.
Mixa med stavmixer till en slät puré.
Tillsätt ev mer vatten eller olja om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Bred ut kikärtsröra på tunnbröden och fyll på med de andra grönsakerna och osten.
Rulla ihop, ät och njut!
Dammsugarrutor med Pippi
16 st
300 g sockerkaka
1 msk arraksarom
ca 200 g marsipan
ev ätbart guldglitter
Mixa sockerkakan till kaksmulor.
Lägg allt utom marsipanen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Det funkar att göra för hand också.
Tryck ut kakblandningen i en form ca 16 x 16 cm.
Kavla marsipanen.
Lägg marsipanen ovanpå kakblandningen.
Vanilj- och kaffefudge
Årets nyhet bland julgodiset hemma hos oss blev också min nya favorit!
80-90 st
Kaffefudge
1½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
½-1 msk flytande glykos
1 msk nescafépulver
50 g smör
100 g finhackad mjölkchoklad
Finhacka chokladen.
Koka till 122 grader.
Dra av från värmen och lägg i chokladen. Rör tills du har en slät massa.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
Ställ svalt och gör vaniljfudgen under tiden.
1½ dl strösocker
1 dl vit sirap
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
100 g finhackad vit choklad
Finhacka chokladen.
Koka till 122 grader.
Dra av från värmen och lägg i chokladen. Rör tills du har en slät massa.
Häll smeten över kaffefudgen.
Ställ svalt och låt stelna i några timmar.
Skär i bitar.
måndag 1 november 2021
Pumpapraliner
Smält mörk choklad och gjut skal i en pralinform (täck sidorna i formen med choklad).
Ställ kallt så att de stelnar.
Smält nougat och fyll skalen med. Spara ett par millimeter.
Ställ kallt så att de stelnar.
Smält lite mer choklad och täck nougaten med choklad.
Ställ kallt så att de stelnar.
Tryck ut pralinerna från formen.
(Formen är köpt på ICA Maxi.)
Pumpatårta
Bottnar
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1½ dl kokande vatten
2 ägg
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smör och vatten.
Sist rör du ner äggen.
Häll i smeten i 2 smörade och bröade springformar (runda, ca 11 cm i diameter).
Grädda på 175 grader i 30 minuter.
Låt svalna.
Smörkräm
lördag 2 oktober 2021
Zucchinibrownie
Ojojoj, så god den här kakan är, den bara smälter i munnen. Min nya favorit!
24 rutor
300 g zucchini
200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk kaffe
4 ägg
Skölj, skala och finriv zucchinin.
Smält smör och socker i en kastrull.
Blanda smörblandningen och zucchinin i en bunke.
Sikta ner alla andra torra ingredienser.
Tillsätt kaffe och ägg och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Knyckla ihop pappret först och sedan veckla ut det så det lättare att forma.
Grädda kakan mitt i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter.
Låt kallna helt.
Glasyr
150 g mörk choklad
2 msk kaffe
100 g rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
3 msk kakao
Smält chokladen tillsammans med kaffet över vattenbad.
Vispa smör, florsocker och kakao krämigt med elvisp.
Tillsätt choklad/kaffeblandningen och vispa ihop till en jämn glasyr.
Bred glasyren över kakan.
Ställ kakan i kylskåp en stund så att glasyren stelnar.
Skär i rutor.
måndag 27 september 2021
Brownietårta med hallonmousse
100 g smör
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
Hallonmousse
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Garnering