onsdag 29 maj 2024

Enhörningstårta

 

Till den här tårtan gör man 4 stycken bottnar. 
En blå, en grön, en gul och en röd. 
Receptet nedan är till en botten.

Botten 

1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
75 g smält smör
0,75 dl kokande vatten
1 ägg
pastafärg eller karamellfärg


Blanda de torra ingredienserna.
Häll i smält smör och vatten.
Rör ihop med en sked.
Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet.
Sist tillsätter man färgen och rör om ordentligt så att smeten blir jämn i färgen.

Häll smeten i en smord och bröad (med mjöl) rund form, ca 23 cm i diameter.

Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Känns med en sticka så att den är torr inuti.
Låt svalna.


Frosting 

300 g smält smör
600 g färskost ( t ex philadelphiaost)
3 msk vaniljsocker
9 dl florsocker

Smält smöret. Ja, du läste rätt!
Låt smöret svalna lite.
Vispa ihop ost och socker med elvisp bara så att det precis går ihop. Det blir löst och det ska det vara.
Fortsätt att vispa på låg hastighet samtidigt som du häller i det smälta smöret i en tunn stråle.
Nu blir det en tjock, krämig, len och alldeles fantastisk frosting.


Fyllning

frosting (receptet ovan)

300 g jordgubbar (Mosa dem med en gaffel. Om man använder frysta jordgubbar så behöver man lägga de mosade jordgubbarna i en sil så att det rinner av lite saft. Det blir alldeles för blött annars.)


Dekoration

500 g vit marsipan

frosting

pastafärg eller karamellfärg

guldglitter (små burkar som finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer) 


Montering

Lägg den blå bottnen på ett tårtfat.

Bred ut ett lager av frostingen.

Lägg den gröna bottnen ovanpå.

Bred ut de mosade jordgubbarna.

Lägg den gula bottnen ovanpå.

Bred ut ett lager av frostingen.

Lägg den röda bottnen ovanpå.

Täck tårtan med frosting runt om.

Kavla ut marsipanen och täck tårtan med marsipan. 


Dela upp frostingen som är kvar i 4 skålar. Färga in varje hög med röd, gul, grön respektive blå färg. 

Lägg frostingen på en bit plastfolie enligt bild nedan. Rulla ihop till en korv, se bild.



Klipp av ena änden och stoppa in hela korven i en spritspåse. 
Spritsa och dekorera ett mönster med frostingen.

Ögonen är målade med svart livsmedelspenna.

Öronen är av marsipan med lite guldglitter.

Hornet är av marsipan och tvinnat runt en grillpinne. Jag har penslat det med guldglitter.







måndag 27 maj 2024

Glassbåtar

 

mjuka tacobåtar

glass

jordgubbssylt

choklad

ev strössel


Ställ fram glassen så att den blir lite mjuk.

Vispa glassen fluffig med elvisp (som mjukglasskonsistens).

Lägg eller spritsa lite glass i botten på båtarna.

Lägg en klick jordgubbssylt på glassen.

Lägg eller spritsa ut mera glass.

Ställ in i frysen.

Smält choklad att doppa båtarna i. Det går också bra att ringla chokladen över båtarna.

Strö ev över lite strössel.









Kladdkaka med geléhallonfluff

 


Kladdkaka

150 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt


Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i smöret och rör runt.
Tillsätt äggen och rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna. Ställ gärna i kylen över natten.


Geléhallonfluff

3 dl vispgrädde
80 g geléhallon
(ev lite röd karamellfärg)

Lägg grädde och geléhallon (och ev karamellfärg) i en kastrull.
Värm under omrörning tills geléhallonen har smält. Får EJ koka.
Ställ kallt i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten.
Vispa upp med elvisp och spritsa sedan ut det över kladdkakan.




söndag 26 maj 2024

Triangelbrownies

 


300 g zucchini

200 g smör

4 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

3 msk kaffe

4 ägg


Skölj, skala och finriv zucchinin.

Smält smör och socker i en kastrull.

Blanda smörblandningen och zucchinin i en bunke.

Sikta ner alla andra torra ingredienser.

Tillsätt kaffe och ägg och vispa ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Knyckla ihop pappret först och sedan veckla ut det så det lättare att forma.

Grädda kakan mitt i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter.

Låt kallna helt.


Glasyr

150 g mörk choklad

2 msk kaffe

100 g rumsvarmt smör

1½ dl florsocker

3 msk kakao


guldglitter


Smält chokladen tillsammans med kaffet över vattenbad.

Vispa smör, florsocker och kakao krämigt med elvisp.

Tillsätt choklad/kaffeblandningen och vispa ihop till en jämn glasyr.

Bred glasyren över kakan.

Ställ kakan i kylskåp en stund så att glasyren stelnar.

Skär i trianglar.

Strö över lite guldglitter. Jag brukar använda en tesil.

Mingelmat


honungsmelon (i kulor eller tärningar)

lufttorkad skinka

vindruvor


Sätt ihop med tandpetare.

Kanelbullar


 

ca 40 st


Fyllning

200 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk malen kanel

2 tsk majsstärkelse

1 msk vatten


Deg

50 g rumsvarm jäst

5 dl rumsvarm mjölk

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

250 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

ca 16½ dl vetemjöl

1 tsk salt


Pensling

2 ägg

2 msk vatten

1 krm salt


pärlsocker


Sockerlag

2 dl vatten

1 dl strösocker


Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.


Smula jästen i en assistent (eller bunke).

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är upplöst.

Fortsätt sedan med kardemumma, kanel, smör i bitar, strösocker och hälften av mjölet.

Tillsätt saltet och fortsätt sedan med mjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kant.

Knåda degen i assistenten i 10-15 minuter.


Kavla ut degen till en stor rektangel ca 40 x 60 cm.

Bred ut fyllningen över hela rektangeln.

Vik degen på mitten. Kavla lite lätt för att få bort luftbubblor.

Skär tunna remsor, tvinna och snurra ihop till bullar.

Lägg de färdiga bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar. 12 bullar på varje plåt är lagom. 

Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar, beroende på hur varmt det är i rummet. (Bullarna ska bara jäsa en gång.)


Vispa ihop ägg, salt och vatten till pensling.

Pensla bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 200 grader i 12-14 minuter.


Under tiden bullarna gräddas gör man sockerlagen. 

Blanda ihop vatten och socker i en kastrull.

Värm och rör tills sockret har lösts upp.


Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. 





Chokladdessert

 


3 st


2 dl vispgrädde

120 g choklad


1 daim (28 g)

valfria bär

Jag använde jordgubbar, blåbär och citronmeliss.


Häll grädden i en kastrull.

Grovhacka chokladen och lägg den i kastrullen.

Värm tills chokladen har smält. Rör under tiden. Får EJ koka.

Ställ i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten.


Vispa upp chokladgrädden med elvisp.

Lägg upp i skålar eller glas.


Grovhacka daimen och strö över chokladen.


Dekorera med bär.





lördag 11 maj 2024

Kanelbullekakor

 


ca 30 st


Kaka

3 dl vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

2 msk strösocker

2 msk vatten

1 tsk vaniljsocker


Fyllning

½ dl strösocker

½ msk kanel


1 ägg att pensla med

pärlsocker


Blanda ihop alla ingredienser till kakan.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Det ska bli en rektangel som är ca 3-4 mm tjock.

Blanda ihop socker och kanel till fyllningen.

Strö fyllningen över kakan.

Tryck lite lite lätt så att det fastnar.

Rulla ihop till en tight rulltårta.

Låt rullen vila i kylen i ½-1 timme.

Skär 7-10 mm tjocka skivor och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.



Receptet kommer från Fredrik Nylén.