Tårtbotten
Fyllning 1
Vaniljkräm:
2 dl mjölk som vispas ihop med 5 msk marsanpulver
1 dl vispad grädde
Fyllning 2
500 - 600 g mosade jordgubbar, 1 liter
1 dl vispad grädde
Spackling
2 dl vispgrädde
Tårtbotten
Den här cheesecaken gör man med fördel dagen innan den ska serveras. Fantastiskt god!
Dottern och kusinen 13 och 12 år gamla fixade årets midsommartårta. Verkligen fin och god!
Tårtan räcker till ca 10 personer.
Rulltårtebotten
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker mycket pösigt, 5 minuter med elvisp.
Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret och rör ner det i smeten.
Häll smeten i en smörpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda i 250 grader i 5 minuter.
Fyllning
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
½-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
400 g jordgubbar i småbitar
Vispa grädden ganska hårt i en bunke.
Ta en annan bunke och vispa ihop ost och socker.
Blanda ihop detta med grädden.
Rör försiktigt i jordgubbarna.
Fördela den här härliga jordgubbsblandningen över tårtan.
Rulla ihop tårtan från långsidan. Vänd skarven neråt.
Spackel
2-3 dl vispgrädde
Vispa grädden och bred ut den över rullen.
Dekorera med skivade jordgubbar och ev lite citronmeliss.
25 blomklasar fläder
2 citroner
1 påse citronsyra (32 g)
1 liter vatten
5-7 hg strösocker (beroende på hur söt man vill ha saften)
Skiva citronerna.
Skölj blomklasarna.
Ta fram en stor bunke. Lägg omväxlande i citronskivor och blomklasar.
Häll över citronsyran.
Koka upp vattnet och häll det över citronerna och blommorna.
Sätt på ett lock på bunken och ställ den kallt i 2 dygn.
Sila av. Använd tygsil om man vill ha saften klar.
Rör i sockret.
Koka upp saften och låt koka ca 5 minuter. Skumma av under tiden.
Häll upp på flaskor.
Om man använder plastflaskor går det bra att frysa in saften.
500 g pasta
200-250 g rökt skinka eller fläsk
120 g parmesanost
2 ägg
4 äggulor
svartpeppar
Riv osten och vispa ihop den med ägg och äggulor tills det blir fluffigt.
Stek skinkan/fläsket.
Koka pastan. Häll av pastavattnet när pastan är klar men spara 3-4 dl av vattnet.
Blanda pasta, skinka/fläsk och äggblandningen. Red av med pastavattnet tills du har en krämig carbonara.
Toppa med svartpeppar.
4 stora potatis
en bit purjolök
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm timjan
persilja
salt
(1 krm körvel)
Skala potatisen och skär dem i tärningar.
Skölj purjolöken och skiva den.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Lägg i potatisen och purjolöken.
Låt soppan sjuda i 10-15 minuter. Känn med provsticka när potatisen är mjuk.
Smaka av med timjan, persilja och salt.
Servera med ett gott bröd.
Tårtbotten
Fyllning 1: Äppelmousse
½ gelatinblad
0,75 dl äpplemos
1 äggula
2 msk florsocker
1½ dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
Vispa äggulan och florsockret ordentligt.
Vispa grädden i en annan skål.
Värm en tredjedel av äpplemoset i en kastrull.
Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i det varma moset. Rör tills det har smält.
Blanda det varma moset med det kalla moset och rör ihop det med äggblandningen.
Vänd ner den vispade grädden.
Ställ kallt en stund innan man brer ut det på den understa tårtbottnen.
Fyllning 2: Karamelliserade äpplen
2 stora äpplen
50 g smör
0,75 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
Skala och skär äpplena i mindre bitar.
Stek äpplena tillsammans med smöret, sockret och kanelen.
Stek på svag värme tills äpplena har blivit mjuka och blandningen har fått en seg konsistens.
Låt svalna.
Bred ut de karamelliserade äpplena över den andra tårtbottnen.
Botten
Bred inte ut fyllningen över precis hela tårtan. Spara lite, som på bilden, så att det går bra att rulla. |
9 st små (ca 60 ml) eller 5 st stora (ca 110 ml)
Pannacotta
250 g hallon
50 g vit choklad
3 dl vispgrädde
3 msk mjölk
12 st
150 g rumstempererat smör
1½ dl strösocker
½ krm salt
½ tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
4 dl havregryn
100 g chokladknappar eller hackad choklad
Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen till en deg.
Blanda in chokladknapparna.
Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar.
Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till bollarna lite grann.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 13 minuter.